Реклама / Ads
7| 4904 |20.04.2011 НОВИНИ

КЗК нищи проблема с цената на частните прегледи

.
Гласуваната от Лекарския съюз минимална цена за преглед на частно от 24 лева е поводът Комисията за защита на конкуренцията да започне предварително проучване, доколко това е обективно и работи ли този модел в полза на обществото. След публикация по темета Комисията се е самосезирала.
 

От комисията съобщиха, че работят активно, за да си изградят позиция има ли достатъчно основания за образуване на производство, което да установи дали минималната цена на лекарските услуги нарушава конкуренцията, пише Mediapool.

Междувременно в Лекарския съюз смекчиха позицията си за минималната цена, която първоначално беше представена като абсолютно задължителна, а лекарите, които отказват да работят с нея, бяха заплашени със санкции. В сряда минималната цена на преглед вече бе обявена от съсловната организация за препоръчителна. Практиката на КЗК обаче показва, че определянето на препоръчителни цени също е нарушение.

От КЗК обясниха, че Законът за защита на конкуренцията (чл. 15, ал. 1) въвежда обща забрана за всякакъв вид споразумения или съгласувани практики, които ограничават или нарушават конкуренцията на съответния пазар. Тези споразумения и решения са обявени от закона за нищожни. “Сред най-често срещаните форми на това нарушение законът изрично посочва прякото или косвено определяне на цени“, обясниха от комисията.

Оттам уточниха още, че по принцип нарушението на чл. 15 от закона под формата на определяне на цени включва не само фиксирането на задължителни, но също и определянето на ориентировъчни, препоръчителни, примерни цени и т. н..

Оттам дадоха пример със свое решение от миналата година, свързано с нарушение от страна на Камарата на строителите в България, което е било потвърдено и от тричленен състав на ВАС. Става въпрос за определяне на препоръчителни цени на строително монтажните работи в областта на високото, пътното и хидротехническото строителство. Тези ориентировъчни цени са били публикувани на официалната интернет страница на камарата.

Такова решение за ориентировъчни цени предпоставя не само координирано поведение на участниците на пазара, но може да се приеме, хипотетично погледнато, като първа стъпка към процес на скрито определяне на цени. Освен това се създава ориентировъчен модел на ценово поведение, което е условие за изкуствено влияние върху съответния пазар в нарушение на принципите на конкуренцията и свободната стопанска дейност”, се казва в съдебното решение, цитирано от комисията. От КЗК уточниха, че докато не приключи проверката им не могат да се правят аналогии между лекарския казус и други случаи от практиката им.

Главният секретар на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Димитър Ленков коментира в сряда пред БНТ, че наистина минималната цена за лекарски преглед е извън закона, докато не бъде регламентирана правно.

“Ако трябва да спазваме до последната поанта буквата на закона, докато няма промени в закона, това решение е с препоръчителен характер. Никой няма да вземе мерки спрямо колега, който си позволи да преглежда под 24 лева“, обясни Ленков. Той каза още, че Лекарският съюз ще предложи промени в законите за здравето и за съсловната организация на лекарите. “Ще го предложим да влезе в поправка на закона, така както са извървели своя път адвокатите“, посочи Ленков.

“Но ние сме в правото си да инициираме този въпрос и този дебат в публичното пространство. Българинът с лека ръка дава 20 лева на телевизионния техник и не ги оспорва, пуши цигари за 4.50 лева и пие питиета на цената на този преглед. Както може да има лоши навици да пуши и да пие толкова много, тези пари да ги заделя за здраве. Нека да е ясно на цялото общество, че здравеопазването е най-скъпата дейност в една държава. Ако не отстояваме своите позиции, в България няма да остане лекар“, коментира още Ленков.

Лекарите очакват депутатите в здравната комисия да подкрепят промените, но председателката й Десислава Атанасова вече даде сигнал, че не е очарована от решението на събора.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5629 |21.03.2011 Махат биокомпонентите в дизела, цената пада . 8| 5229 |17.03.2011 Свалят символично цената на бензина . 0| 4852 |09.03.2011 Превозвачите стягат протест заради цената на дизела . 5| 5073 |15.02.2011 ДЕКВР вдига тайно цената на водата,ВМРО обжалва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads