Реклама / Ads
13| 5118 |07.06.2011 НОВИНИ

КЗК отхвърли версията за картел при горивата

.
Съмненията за картелно споразумение на пазара за горива са необосновани. Няма от никъде знак за това, че “Лукойл“ злоупотребява с господстващото си положение, нито напрежение сред участниците на пазара за горива на дребно или пък сред вносителите.
 

Това заяви пред журналисти днес Петко Николов, председател на Комисията за защита на конкуренцията, който взе участие в конференция по въпросите на картелните споразумения. Той се позова на резултатите на започнала проверка след сигнал на бившия вече транспортен министър Александър Цветков в резултат на жалби на автопревозвачите, че крайните цени на бензина и дизела са прекалено високи.

“Понякога в основата на едно картелно споразумение са устните договорки и тогава се проверяват всички косвени доказателства, които биха подкрепили такъв извод. Когато обаче са налице само косвени доказателства, е необходимо отнякъде да имаме знак или сигнал от някого, който би се оплакал от едно такова картелно споразумение от съответния кръг участници“, коментира шефът на КЗК.

“В случая превозвачите като че ли по-скоро твърдят, че е налице нещо подобно, но вижте колко много играчи са на пазара на течните горива – и на пазара на дистрибуция на едро, и на дистрибуция на дребно. Действително производителят е един, но от никъде няма знак за това, че да речем „Лукойл“ злоупотребява с господстващото си положение“, каза Николов.
Според него, ако беше така, би трябвало тези, които купуват от бургаската рафинерия, по някакъв начин да изразят недоволство. “Но напротив, те са много спокойни“, допълни антимонополният шеф.

“Ако бъде открито подобно нещо, може би ми се струва, че съдът би приел и едно решение, постановено само на базата на косвени доказателства“, коментира Николов.

Окончателният анализ на пазара на горивата у нас се очаква да бъде готов до края на юни или началото на юли, допълни шефът на КЗК и посочи, че обикновено разследванията на забранените споразумения отнемат поне година и половина.
Ако бъдат открити проблеми на пазара на горивата, КЗК ще излезе с предписания за тяхното отстраняване, обеща Николов.
"През миналата година направихме искане за възможността за въвеждане на наказателна отговорност на шефове на компании, които участват в картели. Такава е практиката в САЩ и Великобритания например. Доколкото разбрах от работната група, която подготвя новия наказателен кодекс, предложението ни е прието", допълни още шефът на КЗК.

Николов коментира още, че прекалената гласност, която се дава на проверките за картелни споразумения може да провали разследванията, тъй като участниците в непозволените договорки получават възможност да укрият доказателствата за нарушаването на закона за конкуренцията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5765 |19.05.2011 Отхвърлиха доклада на комисията "Кушлев" . 7| 6741 |30.04.2011 В. Димитров: Искаме по-тежки санкции за картелите . 9| 4947 |27.04.2011 Нищят проблема с картелите до месеци . 51| 5379 |27.04.2011 Костов отхвърли кандидатурата на Р.Христов за президент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads