Реклама / Ads
0| 4006 |13.05.2009

КЗК разследва хипермаркети за тайни споразумения

.
Столичен магазин за хранителни стоки
Комисията за защита на конкуренцията се самосезира и образува производство за разследване на евентуално извършени нарушения срещу шест големи търговски вериги за търговия с хранителни стоки. Проверяват се „Метро Кеш & Кери” ЕООД, „Билла България” ЕООД, „Кауфланд България” ЕООД, „Пикадили” АД, „Максима България” ЕООД и „Хит хипермаркет” ЕООД.Производството е образувано по повод постъпили сигнали от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), както и въз основа на собствени анализи на КЗК, относно наличието на забранени вертикални споразумения и антиконкурентни практики, налагани от големите търговски вериги спрямо доставчиците на храни и бързо оборотни стоки.

Посочените от КРИБ търговски практики са констатирани в редица документи на институциите на ЕС. В тях Европейската комисия и държавите членки се задължават да предприемат конкретни мерки за идентифициране и коригиране на всички видове потенциални антиконкурентни практики, които водят до изкривяване на пазара и неравномерно разпределяне на маржа, по веригата производство - предлагане на хранителни стоки на дребно. Подобни практики, които нарушават конкуренцията и изкривяват пазара са във вреда и на потребителите.

В съответствие със ЗЗК, Комисията за защита на конкуренцията ще проведе задълбочено проучване. Срокът на проучване не е определен, тъй като зависи от редица фактори, като сложността на случая, броя на ответниците, степента на сътрудничество от тяхна страна и пълното гарантиране правото им на защита.

В окончателното решение по случая, КЗК може да установи нарушение и да наложи санкция, както и да постанови прекратяване на нарушението. При установяване на антиконкурентни практики, КЗК също може да постанови решение за поемане на задължения от страна на търговските вериги за преустановяването им.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Първанов награждава с пари на разследван за ДДС 14| 5358 |12.03.2009 . В. Филипов: Иван Костов - инфилтриран агент на руските тайни служби 56| 5591 |05.03.2009 . Българинът Зикулов снасял военни тайни на руснаците 22| 6565 |03.03.2009 . Борисов се разбрал с Костов на тайни срещи 37| 4393 |05.02.2009

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ