Реклама / Ads
2| 4783 |14.08.2015 НОВИНИ

КЗП: Магазините вдигат цените на стоките, преди да ги намалят

.
Комисията за защита на потребителите (КЗП) забранява на търговска верига да заблуждава клиентите си, като формира некоректно процента на намаление на стоки в промоции. Това обявиха в свое официално съобщение от ведомството.
 

След проверка на структурата е станало ясно, че търговеци у нас повишават цените на дадени стоки умишлено, за да обяви след това по-висок процент на отстъпка. Инспекция на експертите от КЗП е показала, че преди да намали с 25% цените на продукти в промоция, дадена търговска верига умишлено за кратко време ги е завишавала с 2%, за да обяви по-голямо намаление в сравнение с цената от предходен период.

 

„Другата схема, по която търговецът реализира тази нелоялна практика, е като променя цената на дадена стока през определено време и обявява процент на намаление не върху последната прилагана цена, а върху тази от предишен период, когато е била по-висока“, обясняват от комисията.

 

От структурата обясняват, че инспектираната търговска верига е продавала определен продукт на редовна цена 7,99 лв., а при обявяване на промоция с 36% отстъпка цената е била 6,99 лв.

 

„На практика се оказва, че процентът на намалението е изчислен върху цената 10,99 лв., на каквато продуктът е предлаган през друг, по-стар период. При намаление от последната прилагана цена 7,99 лв. отстъпката следва да е едва 14%“, посочват от структурата.

 

Според КЗП тези два подхода може да повлияят на икономическото поведение на потребителя и той да направи покупка, която не би реализирал при отсъствие на подобна отстъпка. От регулатора допълват, че това е в ущърб на неговите икономически интереси.

 

Експертите на КЗП съветват потребителите да бъдат изключително внимателни при пазаруването при промоции, тъй като е възможно да попаднат на различни некоректни действия на търговци. Преди всичко е полезно да направят предварително проучване на какви цени се предлага от другите търговци интересуващият ги продукт.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5474 |01.08.2015 Вдигат цената на хляба заради скъпия ток за бизнеса от 1 август . 0| 4843 |28.07.2015 Вдигат осигуровката за пенсия . 0| 5158 |18.07.2015 Пенсиите ще се вдигат по нов начин от 2017 г. . 0| 4738 |17.07.2015 В разгара на лятото цените на горивата падат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads