Реклама / Ads
5| 4694 |22.08.2019 НОВИНИ

КЗП: Не може да ви принуждават да плащате в комплект за чадър и шезлонг на плажа

.
Не може никой да бъде принуждаван да си купува нещо, което не му трябва. Няма потребител, който да не може да стане жертва на нелоялна търговска практика.
 

Това каза председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по БНР. По думите му не може да се каже, че всички търговци у нас са нелоялни, а големият въпрос е свързан с това в качеството си на потребители да реагираме тогава, когато сме поставени в ситуация на жертви на нелоялна практика.

 

Маргаритов припомни, че Комисията има няколко произнасяния за нелоялни практики и санкции при установени случаи на предлагане в комплект на плажни атрибути – чадър и шезлонг.

 

„Преди като че ли повече хора си мислеха, че не е удобно да се реагира, че това няма да доведе до никакви последици за нелоялния търговец. Но истината е друга. Когато реагираме, първо – има много по-голям шанс да възстановим накърнените си потребителски права. И второ - никак не е за подценяване фактът, че това действа респектиращо на самите търговци, които разбират, че този път „номерът им не е минал” и се замислят дали в бъдеще би трябвало да постъпват по този начин”, коментира Маргаритов.

 

„Това трябва да бъде основният механизъм на потребителско поведение – активна позиция и когато не можем да се справим сами, да търсим съдействието на институциите, в това число и на нашата Комисия”, добави той.

 

По отношение на превенцията на опасните стоки той подчерта, че КЗП си сътрудничи тясно с Агенция „Митници” за предотвратяване вноса на такива продукти.

 

Председателят на КЗП насърчи потребителите към бързи реакции при нарушаване на правата им и  припомни, че по време на почивката си в България туристите от чужбина могат да разчитат на безплатна помощ от функциониращия към КЗП Европейски потребителски център.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4700 |22.08.2019 BBC: Руска двойка, заснета на протест, може да загуби детето си . 18| 12504 |21.08.2019 Албена Белянова пред Фрог: Щом „инвеститор“ с 2 лв капитал иска да строи АЕЦ „Белене“, значи всеки може . 6| 6633 |18.08.2019 Учени доказаха, че молитвата има лечебна сила, може да лекува болести! . 6| 5273 |08.08.2019 Секс по време на жегите: тя не иска, той не може

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads