Реклама / Ads
6| 4982 |14.02.2013 НОВИНИ

КЗП обмисля искове срещу ЕРП-та за неравностойни клаузи

.
Ако в срок от 30 дни трите електроразпределителните дружества в страната не предприемат действия, с които да променят нищожните и неравностойни клаузи по договорите си с потребителите, Комисията за защита на потребителите ще заведе колективни искове срещу тях. Това съобщи председателят на Комисията за защита на потребителите, Веселин Златев по повод предприетите действия на комисията срещу високит
 

 

 

Златев посочи, че от началото на година в комисията са подадени над 90 жалби на потребители срещу ЕРП-та, които са препратени за разглеждане към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДЕКВР). Броят на този тип жалби ескалира. Той обясни, че комисията от своя страна е изпратила писма до държавния регулатор, с който го е уведомявала, че ЕРП-та в страната продължават да използват нищожни клаузи, но отговор до този момент не е бил получаван.


Последните 4 дни отново разгледахме официални преписи от общите условия с ЕРП-та и констатирахме, че същите клаузи продължават да бъдат в същите условия, като открихме и две нови неравноправни клаузи, посочи Златев. По думите му – една от тези клаузи засяга едномесечният срок, в който потребителят може да оспорва сметката си, тъй като според КЗП този срок е много малък и не е законосъобразен.

Неправомерна клауза е и прословутият 180-дневен срок за изчисляването на количеството изразходвана електроенергия за периода от датата на монтажа на самия електромер до датата на констатирането на грешката при измерването.


Комисията за защита на потребителите обаче не може да извършва проверки на място, да контролира цената на енергията, да налага на енергийния регулатор своите виждания, нито пък да променят неравноправните клаузи по съответните договори с енергоразпределителните дружества, заяви Веселин Златев и добави, че за комисията е важно да получава сигнали на граждани срещу ЕРП-та, защото така получават информация за проблемите на пазара и могат да предприемат конкретни действия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 6276 |14.02.2013 ЕРП-тата успокояват: В сметките ви няма почивки и джипове . 44| 6534 |13.02.2013 100 хил. подкрепят референдум за разваляне на договорите с ЕРП-тата . 22| 7795 |12.02.2013 ДКЕВР ще променя общите условия по договорите с ЕРП-та . 48| 6643 |11.02.2013 Дянков: Няма да се национализират ЕРП-та

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads