Реклама / Ads
48| 8442 |21.06.2011 НОВИНИ

Лъчо (Мозъка) Иванов предпочитал Бареков в БТВ; повече се готвел

.
Лъчезар Иванов
Направо неподражаемо интервю!, възкликна водещият Виктор Николаев. Скандалът ме обича, удрят чрез мен ГЕРБ, смята депутатът от ГЕРБ д-р Лъчезар Иванов, за когото се заговори, че е нарушил закона за конфликт на интереси, защото за медицински консултации взел хонорар от 131 000 лв., но го пропуснал в декларацията си.
 

Скандалът май ме обича, явно преча на някого и нарушавам някакви интереси; чрез мен се удра ПП ГЕРБ; абсолютно незаконно са изнесени документи от НАП, обяви по БТВ Лъчезар Иванов.

Депутатът обяви, че в. Труд за пореден път лъжел и показа регистрацията си по ДДС; призна, че го направил със закъснение и си платил глобата. Иванов показа и документ, от който можело да се види какъв данък е внесъл на държавата. Той призова всички глаждани да плащат данъците си като него. Проверяван съм три пъти от НАП  и един път от Сметната палата, добави той.

Законът не забранява на народния представител да извършва допълнителна консултантска дейност, отсече Иванов. Обществото се нуждае от образовани хора, когато един човек повишава квалификацията си (за което Иванов демонстрира пореден документ, че е носител на награда Здравен политик на 2009 г., че има второ висше образование), можело да извършва такива услуги.

Л. Иванов дълго не пожела да отговори на въпроса дали в момента е консултант на други фирми; той видимо се изнерви при този въпрос. Накрая все пак каза - "На този етап в момента, не!"

Депутатът недоизказа изречението: "...нивото, откакто г-н Бареков го няма в БТВ..., той четеше, готвеше се!" Не му хареса и въпросът дали е полезен на партията си. За да няма към мен никакви атаки, за да върви напред партията, си подадох оставката, защото имам достойнство и чест, заключи Иванов.

Направо неподражаемо интервю, възкликна водещият В. Николаев.

По-рано днес стана ясно, че бившият лидер на столичната организация на ГЕРБ заработил сумата по договори със застрахователната компания “Евроинс” и охранителната фирма “Секюрити груп алфа” за периода 1 септември 2009 г. - 31 август 2010 г., съобщи в. Труд. По договора с “Евроинс” през 2009 г. Иванов е получил около 10 000 лв. за консултации по здравни застраховки за чужбина. Останалите пари са от “Секюрити груп алфа”. На 16 юли 2009 г. д-р Иванов отбелязал в декларацията по закона за конфликт на интереси, че няма сключени договори с “лица, които извършват дейност в области, свързани с вземаните в кръга на правомощията или задълженията му по служба решения” (виж факсимилето в галерията). При подписването на договорите с двете фирми по-късно същата година той обаче е бил задължен отново да подаде декларация. Така предвижда чл. 12 от закона: “Лицето, заемащо публична длъжност, подава декларация за настъпила промяна в обстоятелствата”.

Юристи от парламента обясниха още, че Иванов е потъпкал закона и с други свои действия. “Евроинс” разполага и със здравен фонд, а докато е консултирал фирмата, Иванов е внесъл поправки в Закона за здравното осигуряване. През декември 2009 г. той направи много предложения между първо и второ четене на същия закон, като доста от тях бяха гласувани, спомниха си и негови колеги от ГЕРБ. Те добавиха, че законът предвижда още възнагражденията, получени в периода на конфликт на интереси, да се отнемат в полза на държавата или общината.

Лъчезар Иванов не се е регистрирал и по ДДС, независимо че взетият от него хонорар надхвърля 50 000 лв. “Аз говорих с него вчера, защото го проучих това. Той твърдеше пред мен, че нито едно от тези неща не е вярно и му казах да отива в Канал 3 при Сашо Диков, където да обясни какво е направил, защото при него му бяха задали този въпрос”, коментира в понеделник пред Би Ти Ви премиерът Бойко Борисов. После обеща още днес сутринта Иванов да се яви и в студиото на Би Ти Ви, за да обясни нарушил ли е закона.

Междувременно се оказа и че има разминаване в специалностите на д-р Иванов. В медиите се появиха информации, че той е приемал пациенти като пулмолог и гинеколог. “Труд” потърси Българския лекарски съюз, за да се разбере всъщност той какви специалности е защитил. Оказа се, че той не е нито пулмолог, нито гинеколог, а специалист по вътрешни болести и здравен мениджмънт, пише Труд.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 5971 |16.06.2011 Герберът Иванов гушнал 131 хил. лв. като консултант . 9| 5562 |27.05.2011 Оневиниха шефа на СОС Андрей Иванов . 47| 7874 |15.05.2011 Д. Иванов: България стигна до социална революция . 41| 6592 |17.04.2011 Н. Бареков: Ал. Петров и хората му разиграват елементарни етюди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads