Реклама / Ads
5| 4932 |16.06.2011 НОВИНИ

Ланг даде зелена светлина на България за Шенген

.
Н. прев. посланик Юдит Ланг
През лятото ще излезе дългоочакваният доклад на Еврокомисията за прогреса по реформите в правосъдието и вътрешните работи на двете балкански членки. Надявам се той да съдържа благоприятни за София и Букурещ. Това каза посланикът на Унгария в София Юдит Ланг пред “Дойче Веле”.
 

Така че вратата за членството в Шенген остава отворена за българите и румънците, и се надявам да не чакаме то да се случи чак през 2012 година, уточни дипломатът.

Ланг отбеляза, че много пъти е отказвала да прави прогнози кога точно България и Румъния ще станат част от Шенген. Сега обаче техническата им пригодност за това е факт и би трябвало да се вземе решение членството да се случи, добави тя.

Съветът на министрите на вътрешните работи и правосъдието от Европейския съюз вече е признал техническата подготвеност на двете балкански страни за членството, което е "фантастичен резултат не само за България и Румъния, но и за половингодишното унгарско председателство на ЕС, отбеляза унгарският посланик.

"Заради това съм и много позитивно настроена, че през септември Съветът на министрите отново ще обсъди въпроса за българското и румънското членство в Шенген", заяви още тя.

Припомняме, че въпреки изпълнените техническите критерии, Франция, Германия, Финландия, Швеция, Холандия, Белгия и Дания са против влизането на страната ни в Шенген.

В същото време британският вестник "Файненшъл таймс" коментира, че в момента България и Румъния не са допуснати в Шенген, защото приемането им би създало своеобразен мост, по който нелегалните имигранти от Гърция могат да преминат в останалата част от ЕС. Това обаче не е причина на двете държави да бъде отказано поетапно влизане в Шенген, като се започне с летищата, а по-късно се включат и входовете по суша и море, отбелязва изданието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5171 |15.06.2011 Турски огнища антракс тлеят до границата с България . 43| 6751 |15.06.2011 Въргала: Малоумно решение на съда накара България да настръхне . 0| 5091 |14.06.2011 България и Румъния партньори, не конкуренти за Шенген . 6| 5269 |13.06.2011 Близки на Чората обмислят да съдят България в Страсбург

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads