Реклама / Ads
7| 4975 |23.04.2013 НОВИНИ

Лара е добре, искала да гледа Джокович

.
Лара, дъщерята на Евелин Банев-Брендо
Мамо, има ли начин да намерим в компютъра запис на мача между Джокович и Надал, за да го гледам? Аз харесвам и Надал, но Джокович ми е любимецът и ми казаха, че той е победил."
 

С тези думи се обърнала към майка си малката Лара към 01,00 ч вчера - само три часа след като бе освободена от похитителите, пише "Труд" по информация от психолози. Те отказаха каквито и да е подробности за състоянието на 10-годишното момиченце, пуснато от плен на 48-ия ден. За тях обаче е знаменателен фактът, че Лара е запазила интереса си към света, който я заобикаля, и има огромен шанс да се възстанови от седемте седмици на изолация. Откъде Лара е научила за победата на сръбския тенисист в Монте Карло и дали е гледала новини по телевизията, докато бе в плен, не се съобщаваше.

 

Половин милион евро са били платени за свободата на Лара, предаде БНР, като се позова на свои източници от разследването. МВР не потвърди, но и не отрече тази информация. Зам.-главният прокурор Ася Петрова заяви, че сумата на откупа е следствена тайна. Не стана известно дали парите са предадени на похитителите под контрола от МВР или майката Моника Добринова, нейната заможна сестра Десислава Дишлиева и баща им Александър Добринов, по прякор Бициани, са дали парите на своя глава, без да уведомяват полицията. "В такива случаи близките живеят в страх, че никога няма да видят отвлечения и приемат по-лесно гаранции от похитителите, отколкото уверенията на ченгета, че държат ситуацията под контрол. В края на краищата първата мисъл на хората е да спасят своето дете, а не дали бандата ще бъде заловена", поясниха психолози.

 

Развитието на драмата "Лара" говори за класически случай на отвличане срещу откуп без каквито и да е нюанси, свързани с криминалната дейност на бащата Евелин Банев-Брендо. "Версията за натиск срещу Брендо, свързан с делото му за наркотрафик в Италия или с исканията за екстрадицията му в Швейцария или в Румъния, засега е почти отхвърлена", казаха запознати с разследването. Мнението им е, че трябва да се търси нова банда "Нагли", която набелязва своите платежоспособни жертви. Групата е достатъчно свирепа и дръзка, за да отвлича и малки деца, като използва оръжие.
 

Друга черта от профила на похитителите е, че са поели огромен риск да държат малката заложничка в продължение на близо 2 месеца, смятат криминалистите. Те обаче опровергаха информацията, разпространявана вчера от електронни сайтове, че Лара е правила най-малко един опит за бягство. "Не е въпросът, че едно дете може по-лесно да се изплъзне, отколкото възрастен човек, а че малчуганите имат по-развити сетива, виждат и запомнят повече детайли, имат богата фантазия и са по-изобретателни. Някой ден похитителите може много жестоко да съжаляват, ако са допуснали някаква грешка", прогнозират разследващите.


"За да се извърши успешно такова отвличане, за да се водят преговорите и да се вземе откупът, в бандата участва действащ полицай най-малкото като информатор", смятат още запознатите със случая. Същата вероятност е била проверявана и при "Наглите". Цветанов говори за петима полицаи, но се оказа само един - отговорящият за затвора в Казичене. Полицаят бе уволнен и срещу него започна дело, но не за участие в групата, а за подкуп и подправяне на документи.

 

Още в неделя вечерта след благополучното завръщане вкъщи Лара била прегледана от лекар, близък на семейството. Той разговарял с момиченцето и не открил тревожни симптоми за депресия или шоково състояние. Същият доктор е следил и състоянието на майката Моника и по-голямата сестра на Лара - 17-годишната Александра, през всичките дни на неизвестност. Екип на БНТ снима до 3 ч през нощта грейналата в светлини къща на Брендо. Един от бодигардовете бе запитан как се чувства семейството и той отговори само с една дума: "Супер."
 

Към 10 ч сутринта вчера в дома на Лара пристигнаха и двама психолози от МВР, но те отказаха да коментират как е минала срещата. "Първо трябва се направи цялостна оценка на състоянието на детето и тогава да се даде препоръка как да се работи с Лара." Това обясни доц. Антон Славчев от Клиниката по детско-юношеска психиатрия към Александровската болница в София. Той уточни, че рецепта не може да се даде, защото различните хора реагират различно на едни и същи кризисни ситуации.
 

На подобно мнение е и психоложката Ани Владимирова. "Добрата новина е, че Лара е във възраст, която е емоционално стабилна - нито е прекалено малка, нито е навлязла в пубертета. Затова има добър ресурс да се "изчисти" и да се справи със ситуацията" - каза психоложката.

 

Майката е сменила и охранителната фирма, чиито гардове в специална будка следят изображенията от камерите, опасали къщата на Брендо в квартал "Бояна".

 

Полицията е на крак! Ченгетата издирват сив "Фолксваген Голф", който оставил Лара на 50 метра от столичното Шесто РПУ и дал газ към Околовръстното шосе. МВР не уточни кой е съобщил за автомобила - дали самата Лара, която разпознавала марките на колите, или някой очевидец, който държи да остане анонимен. Криминалистите разчитат голфът да ги отведе до похитителите. Има подозрения, че той е краден, но подробностите около това също се пазят в тайна. Зам.-вътрешният министър Филип Гунев обобщи само в едно изречение намеренията на полицията: "Работата по случая ще продължи, докато бъдат открити тези, които причиниха всичко това."
 

Не е ясно какъв е делът на МВР в акцията по завръщането на Лара у дома. Знае се само, че интервютата, които майка даде с призив да върнат детето, бяха контролирани от полицията. Завчера МВР съобщи, че в дните, когато скандалният сив крайслер подслушвач излизал, без това да бъде отразено в пътната му книжка, то е било във връзка с отвличането на Лара. Но това не е много за вярване, като се има предвид, че по-рано главсекретарят Калин Георгиев обясни липсата на регистрация като "технически пропуск".

 

Анонимни ченгета съобщиха преди 7-8 дни за пернишка връзка в отвличането. Според тях бандитите пращали есемеси до майката на Лара от околностите на миньорския град.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5690 |22.04.2013 Майката на Лара: Отново я прегърнах! Искаме спокойствие и да забравим преживяното . 41| 6484 |22.04.2013 Ася Петрова: Отвличането на Лара не е свързано с делото срещу Брендо в Италия . 6| 6126 |22.04.2013 Освободиха Лара, дъщерята на Брендо . 18| 6008 |13.04.2013 В офшорни компании има 33 трилиона долара

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads