Реклама / Ads
17| 9222 |30.03.2012 НОВИНИ

Лъснаха далавери на Ковачки в Общинска банка

.
С два сигнала до прокуратурата е приключила проверката на одиторската компания „Ърнст енд Янг" в Общинска банка. Това заяви Орлин Алексиев, който е представител на мажоритарния акционер в банката.
 


Припомняме, през ноември миналата година общината отново влезе в контрол на Общинска банка, след като дълги години блокираща квота във финансовата институция имаше Христо Ковачки и свързани с него фирми.


Тогава Българска народна банка наложи забрана Ковачки да упражнява гласа си, което доведе до промяна в надзорния и управителния съвет на банката.

Анализите на одиторската компания са посочили, че миноритарния собственик в лицето на Ковачки е отпускал кредити на близки до него фирми, като за това не са били спазени редица надзорни изисквания.


Приемани са нереално високи обезпечения по кредити, които са отпускани в периода 2005 - 2009 година, като през този период само една фирма е правила тези оценки на обезпеченията, каза още Алексиев.

По думите му също така е било разкрито скрито финансиране на политическа партия „Лидер", зад която стои именно Ковачки.

Изпълнителният директор на банката Сашо Чакалски посочи, че голяма част от посочените по-горе кредити са били отпускани в клонове в градове, където е съсредоточена икономическата дейност на Ковачки.

Чакалски заяви, че за 2011 година банката отчита загуби в размер на 11,4 млн. лв.
В тази връзка са предприети няколко мерки - едната, от които е оптимизиране на оперативните разходи, а другата е увеличаване на капитала.


Орлин Алексиев посочи, че общината ще увеличи дела си в Общинска банка чрез апортни вноски, предимно недвижими имоти, които в момента са общинска собственост, но в тях се помещават дейности на банката.

На въпрос дали не е било по-добре банката да се приватизира вместо да бъде капитализирана, Алексиев отговори, че перспектива за приватизация пред Общинска банка не стои.


В тази връзка изпълнителният директор Чакалски заяви, че банката предприема стратегическа посока в това да бъде отворена към всеки клиент, търсещ кредитиране за бизнеса си.

Все пак не трябва да се подценява и това, че около 24 % от депозитите на общините както и 17% от кредитите на общините се управляват от банката.
Това ни дава една добра основа да сме активен участник при кредитиране на общини участващи в проекти по европейските програми.

Чакалски посочи още, че в банката се извършва 10% съкращение на персонала, което е много вероятно да нарасне.

Oт началото на годината са закрити вече 5 клона на банката

Позиция на Христо Ковачки относно пресконференция на Общинска банка АД :

 

„Днешните обвинения отправени от ново назначен преди 4 месеца  ръководител в“ Общинска банка“АД са безпочвени и противоречат на реалните резултати на  финансовата институция.

Станахме свидетели на насилствена подмяна на екипа на Банката в момент в който тя бележеше ръст. Потвърждение за това бе направено и от международната рейтингова агенция Standard & Poor‘s, която потвърди дългосрочния контрагентен кредитен рейтинг на Общинска банка АД "В+". Същото се потвърждава от всички извършвани през годините проверки в Банката, капитализирането й,  увеличаването на собствения капитал с близо 30 милиона лева и разпределянето на дивидент на акционерите и в размер на около 30 милиона лева в периода 2005 – 2010 година.

 

 Всеки добър мениджър знае, че когато екипът бележи успехи на силно конкурентен пазар той не се подменя, освен ако мотивите не са различни от развитието на управляваното дружество.

Пожелавам успех на новото ръководство.

Нека целите, които си поставят са свързани с развитието на една от малкото банки в България с български акционерен капитал, вместо със „сензационни“ разкрития аргументирани с предположения.“

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5406 |23.03.2012 Ковачки не знаел защо е в съда . 47| 7095 |06.03.2012 Разпитват Хабсбург в следствието за далавери на Любо Павлов . 11| 7067 |05.03.2012 Задържаха шеф на завод в Сърбия, собственост на Ковачки . 21| 5687 |01.03.2012 Далавери с еврофондовете надхвърлили 50 млн. лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads