Реклама / Ads
0| 4717 |29.06.2019 НОВИНИ

Лъснаха разминавания за пътната безопасност между МВР и МРРБ

.
Пътна полиция Източник: БГНЕС
Властта хвърли вината за катастрофите само водачите, въпреки факта, че напоследък инцидентите стават на ремонтирани участъци. Петя Аврамова обяви, че 96 % пътните инциденти са заради нарушения на шофьорите. МВР пък обяви, че само за 2018 г- са констатирали 1,3 млн. нарушения. Двете ведомства се разминаха в статистиката за жертвите на пътя - според МРРБ, те са 593, а МВР посочва 611.
 

Това се случи по време на кръгла маса под надслов „Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система“, съобщават различни медии. Днес отбелязваме Деня на безопасността по пътищата и по този повод в София се провежда международен форум с водещи експерти от цял свят. 

 

Според  министъра на регионалното развитие Петя Аврамова темата за пътната безопасност касае цялото общество, но е малък процентът на катастрофи станали заради пътните условия. Министърът отчете още, че 593 души са загинали по пътищата на България. По думите й 93% от катастрофите с жертви са заради човешки грешки. „За да се подобри безопасността на пътя е необходимо да се обърне сериозно внимание на пътната инфраструктура и поведението на водачите“, отбеляза още тя. По думите й инцидентите в последните дни стават предимно на нови и ремонтирани пътни участъци. „Това не означава, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенцията за безопасност по пътищата няма да полагат усилия превеждаме на пътищата в още по-добро експлоатационно състояния“, добави Аврамова.

 

Регионалният министър отчете, че продължава работата по магистралите „Хемус“, „Струма“, „Европа“, скоростният път Видин-Ботевград. В изпълнение са 119 км стратегически пътни проекти.  Аврамова обяви още, че се рехабилитират основни пътни участъци в зависимост от тяхната натовареност. Общо със средства от ОП „Региони в растеж“, бюджета на държавата и програмите за териториално сътрудничество се рехабилитират 824 км републикански пътища за над 500 млн. лв., което прави над 6  хиляди лева  за километър само за рехабилитация.

 

„АПИ извършва проверки на състоянието на всички предпазни мрежи, като се проверява състоянието на мантинелите и маркировката“, информира още регионалният министър.

 

1, 3  млн. са нарушенията от водачи на пътя за 2018 г., това показва, че те не са достатъчно дисциплинирани и толерантни. Това пък отчете министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на същия форум. "За 2018 г. при 6 684 тежки пътни произшествия в страната загиналите са 611 човека, близо 8 500 са били ранени. Тези цифри са наистина тревожни, това не е резултатът, който трябва да бъде постигнат“, посочи той, като обясни, че все пак пътните инциденти за миналата година са по-малко в сравнение с тези през 2017 г.

 

Според Маринов контролът е многократно засилен, но регистрираните през годината  нарушения показват, че водачите не са на нужното ниво на дисциплинираност и толерантност към останалите участници в движението и организацията на движението.

 

 „Работи се по промяна в Закона за движение по пътищата, надяваме се с тези промени да подобрим възможностите на всички институции за по-добър контрол и превенция. Идеята е пътната агенция да създава политиките и да дава насоките. Със съвместни усилия да правим добри анализи на база точна статистика за да взимаме информирани и правилни решения“, добави още той.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3984 |01.04.2019 Йордан Арабаджиев: Пътната такса за камионите ще оскъпи стоките . 0| 3663 |04.03.2019 Пътната агенция предупреждава за засилен трафик . 1| 3862 |30.01.2019 Нова държавна агенция ще контролира пътната безопасност . 0| 4030 |04.01.2019 Личните данни на немски политици лъснаха публично благодарение на хакери

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads