Реклама / Ads
12| 5037 |06.12.2012 НОВИНИ

Лазар Груев иска отмяна на доживотния затвор без право на замяна

.
Председателят на ВКС Лазар Груев
Доживотният затвор е наказание абсолютно по своя характер и всяко такова предполага абсолютна вина, каквато няма всъщност. Това заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев във връзка с предложението за отмяна на най-тежкото наказание в Наказателния кодекс.
 

Според Груев тази дискусия трябва да се води спокойно, професионално, защото е много тежка и е точно толкова тежка, колкото дискусията за смъртното наказание, предава bTV.

Шефът на върховните съдии почерта, че затворът до гроб не дава никакъв шанс никому. „По какъв начин примерно би могъл да бъде спрян един човек, осъден на това наказание да извърши и следващо, дори и в ограничените предели на мястото, където изтърпява наказанието лишаване от свобода? Всяко човешко същество би трябвало да има поне шанс”, посочи Лазар Груев.

На днешното заседание на Висшия съдебен съвет Груев настоя още гласуването за главен прокурор да се проведе чрез бюлетина, за да не бъде опорочен изборът. Системата има три копчета – „за”, „въздържал се” и „против”.

„Следователно тя позволява да се гласува само за един човек и веднага след гласуването се появява резултатът. Аз лично настоявам, за да не бъде опорочен изборът, гласуването да се проведе чрез бюлетина по едно-единствено условно съображение, наред с много други. От юридическа, а и от смислова гледна точка, избор, какъвто ще се проведе на 20-ти, означава еднократно волево действие на един човек”, заяви Груев. Според него при последователното гласуване кандидатите и самият избор се поставят в неравностойно положение.

Освен това при оспорване на вота той може да бъде проверен от Върховния административен съд, ако е извършен с бюлетини. „Възможно ли е най-напред Америка да гласува за президента Барак Обама, да изчака резултата, да го види и след това да пристъпи към гласуването на Мит Ромни”, даде пример председателят на ВКС.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 92| 5503 |05.12.2012 Сините искат оставката на Дянков . 19| 5167 |05.12.2012 А. Петров пак иска промяна на мярката си; бил болен . 27| 6000 |02.12.2012 А. Кутев: Политиката е мръсна, но искам дъщеря ми да я работи . 14| 5958 |01.12.2012 Проституцията да се регламентира иска туристическият бранш

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads