Реклама / Ads
0| 4046 |04.10.2016 НОВИНИ

Лазар Копринаров: Можем да бъдем доволни от първия тест на Кр. Георгиева

.
Можем да бъдем доволни от първия тест на Кристалина Георгиева. Повече от два часа продължи изслушването й в ООН за поста генерален секретар на организацията. Още е рано е да се каже. Това коментира пред БНР проф. Лазар Копринаров, политолог, преподавател в ЮЗУ и бивш дипломат.
 

"Кристалина Георгиева показа уверено поведение, което отговаря на очакванията. Демонстрира опита си в прокарване на реформи. Това е важно, защото ООН е една от най-консервативните организации", подчерта той. "Отдавна има критики и предложения за промени", отбеляза проф. Копринаров. "Друг важен момент във вчерашното изпитание беше, че Георгиева изтъкна умението си да управлява финанси и че може да привлича други източници за финансиране. Известно е, че ООН страда от бюджетен дефицит. Посредничеството между 193 държави е много сложна работа, от това ще зависи в каква степен ще се осъществят реформите в ООН. Трябва да се намери сечението между общите интереси и да се направят стъпки напред", каза проф. Копринаров.

 

"Един от предишните генерални секретари нарича този пост най-невъзможната работа на света. Сега тя е много по-сложна. Много е трудно да се даде прогноза и проблемът е в това, че решаването на въпроса зависи от отношенията между САЩ и Русия, а те в момента са много обтегнати. Трудно е да се прогнозира кой и в кой момент ще използва правото си на вето. И все пак Кристалина Георгиева има добри перспективи, въпреки късното начало на нейното участие, смята проф. Копринаров. Георгиева има значим опит в големи международни организации като Световната банка и Еврокомисията, има и доказателства за уменията си да се справи с толкова отговорна задача", подчерта проф. Лазар Копринаров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3932 |28.09.2016 Ректорът на СУ: Не можем да говорим, че университетите са много . 1| 4020 |05.09.2016 Плевнелиев: Не можем да гарантираме на всеки мигрант желаната работа и заплащане . 0| 5461 |25.08.2016 Инж. Лазаров: Б. Петров и А. Ковачев са изследвали средата за нов път . 1| 10425 |18.08.2016 Само във Фрог: Главсека Лазаров проваля разбиването на „полицейския канал” през турската граница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads