Реклама / Ads
0| 4960 |18.06.2008 НОВИНИ

Лазерен физик поема БАН

.
Никола Съботинов е новият председател на най-голямата научна институция у нас - БАН. Той се счита за приемник на бившия председател на Академията Ив. Юхновски.
 

Никола Съботинов е новият председател на БАН с 84 гласа „за”. Общото събрание на Българската академия на науките избра председателя на най-голямата научна институция у нас.

Кандидатурите за поста на подалия оставка акад. Иван Юхновски бяха три - на двама физици и на един математик - акад. Александър Петров, акад. Никола Съботинов и акад. Борислав Боянов. До повторния избор на ръководител на БАН се стигна след съмнение за нарушение при избора на Юхновски.

Frognews.bg припомня, че министърът на науката и образованието Даниел Вълчев изрази мнение, че с преизбирането на акад. Иван Юхновски за председател на академията е нарушен законът, тъй като Юхновски е навършил 70 г., а според Закона за БАН на щатна възраст там могат да работят само академици до 70 г. Според БАН обаче нямало нищо незаконно в избора, тъй като идеята на нормативния текст била да защитава по-възрастните учени от уволнение. След скандала акад. Иван Юхновски подаде оставка на 12 март.

Акад. Никола Съботинов е роден в гр. Бургас през 1941 г.. Завършил е радиофизика в СУ. Работи в областта на лазерната физика. Създател е на световно утвърдена научна школа по лазери с метални пари. Автор е на значителна по обем научна продукция и патенти. Зам.-председател на БАН е от 1996 г. Председател е на Научно-координационния съвет към Постоянната комисия за бедствия, аварии и катастрофи при МС от 2003 г.

Никола Съботинов, сочен за приемник на Юхновски, в чието лице мнозина виждат запазване на статуквото в БАН, няма апетити за пряко участие на академията във водената национална политика. Той отбелязва, че академията ще продължи да извършва научното обслужване на държавата, съгласно закона за БАН. Съботинов постави като свой приоритет развитието на иновационния процес и връзките с икономиката, които той окачествяви като "проблемни" в своята концепция. Тя предвижда либерализиране на публично-частното партньорство. Съботинов има и програма за ново научно оборудване на академията, тъй като сегашното било остаряло и вече не отговаряло на предизвикателствата на съвременността. За базовото оборудване той ще разчита на бюджетната субсидия. За нова апаратура ще се кандидатства с проекти по оперативните програми на ЕС.

Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6064 |30.05.2008 Христо Кулишев поема митниците . 14| 5024 |22.04.2008 Михаил Миков поема МВР . 35| 6124 |16.04.2008 Илиана Йотова става министър на еврофондовете, Румен Овчаров поема енергетиката . 1| 7650 |07.04.2008 Маслинката поема делата на Доктора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads