Реклама / Ads
7| 4586 |28.12.2020 НОВИНИ

Лекар: Тревожно е, че хронично болните и възрастните са в по-задни позиции в плана за ваксиниране

.
С тревога следим факта, че хронично болните и възрастните хора са наредени в по-задни позиции в плана за ваксиниране. Това заяви пред БНР д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация.
 

Това са хората, които дават най-голям брой жертви в битката с Covid инфекцията, отбеляза Станимир Хасърджиев по повод началото на имунизационната кампания срещу коронавирусната инфекция. При първа възможност трябва да се обхванат най-уязвимите групи, ако не се обхванат те, няма как да се намали смъртността в страната, допълни той.

 

"Ваксината е единственият шанс, който имаме, да се избавим от тази инфекция и въобще от тази пандемия“, подчерта Хасърджиев, но уточни, че „дори всички да решат да се ваксинират, дори за всички да има ваксина, ще минат месеци преди да видим реалния ефект от всичко това“, а пандемията ще диктува дневния ред на обществото ни и догодина. 

Отговорността на тези, които могат да се ваксинират, е изключително голяма, смята Хасърджиев.

 

В момента по думите му има добра обща информация за ваксината за здравите и млади хора. Какво става обаче ако имаш заболяване, все още в световен мащаб няма отговори и се търси решение, каза Станимир Хасърджиев. Според него има много въпросителни за ваксините и хората с хронични заболявания.

„Да не знаеш какви ще са ефектите на тази ваксина върху твоето основно заболяване, е притеснително“, посочи Хасърджиев, според когото тепърва предстои много работа за информирането на тази категория пациенти.

 

Относно подписването на информирано съгласие при поставяне на ваксината срещу Covid-19 д-р Хасърджиев уточни, че „няма нищо необичайно, и сега е задължително по закон и по нормативни документи“, но не се спазва стриктно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 3382 |26.12.2020 Лекар: Не мисля, че ще има тежки странични ефекти от ваксината . 7| 3490 |16.12.2020 Лекар: В България смъртността е около 3,2%, при 2,2 в световен мащаб . 3| 3417 |15.12.2020 Лекар: Болшинството от нас получават информация за ваксината от студията . 12| 3840 |13.12.2020 Лекар: Ние сме на една война. Лечението срещу ковид е малко ефективно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads