Реклама / Ads
1| 5460 |18.09.2013 НОВИНИ

Лекари дават на дете 3 дни, то живее 3 години вече

.
Източник: bTV
3-годишната Мария от Русе е медицински феномен. Когато се ражда, присъдата на неонатолозите е категорична - детето е с много тежки увреждания и няма да живее повече от 3 дни. Въпреки прогнозите на лекарите, детето вече е на 3 години.
 
Родителите на Мария са избрали да я гледат сами, защото не вярват в институциите. Те са категорични, че уврежданията на детето им са в резултат от лекарска грешка.

„Тя се роди с увита пъпна връв и поради задушаването в АГ болницата, и понеже нямаше кой да изроди съпругата ми през нощта, това дете спешно беше родено на сутринта към 9 часа, но вече беше късно, мозъкът й вече беше мъртъв. Окончателната диагноза, която е поставена на детето е хипоксимична исхемична енцефалопатия. Не мога да убия детето си, аз не съм лекар", обясни бащата Марин Маринов пред камера на бТВ. Решението му изисква 24-часови грижи. Момичето не може да стои изправено, не вижда, прави гърчове. Храни се само с течна храна.

„Четем, пускаме музика, гледаме да й говорим повече. Така ни препоръчаха неврохирурзите от София - да се наблегне на говоренето, на музиката, на тия неща и най-вече на рехабилитацията", казва майката Антоанета Маринова.

Антоанета и Марин са търсили друго семейство с проблем като техния по целия свят, за да споделят опит и потърсят съвет. „Това дете няма друг аналог в целия свят, аз съм проверил лично. Лекарите са ми казали да спра да търся, защото няма да намеря. Лекарите от Израел дори не вярваха, че детето е живо", казва таткото.

Семейството е притиснато финансово и продава всичко, което има. Животът на Мария месечно струва 2000 лв - рехабилитация, лечение, пътувания и специализирана медицинска помощ. „Разбрахме, че в София китайската медицина може да помогне, но ни казаха 60 лв. на час, 10 дни в месеца всеки месец. Просто това за нас е непосилно", признава Антоанета.

Единствената помощ от държавата за фамилията са 150-те лева, които Антоанета получава като личен асистент на дъщеря си. И двамата родители не могат да си намерят постоянна работа, заради непрекъснатите кризи на детето.

„Разбрал съм една голяма горчива истина, че децата с увреждания в България са осъдени на една бавна смърт. Живея на квартира, плащам 120 лв. наем, сметките за ток, в момента токът ми е спрян, заради това, че не мога да си позволя да го платя", споделя Марин.

Мария вече произнася и първите си звуци. А когато се усмихне, родителите й са готови да обърнат света, за да й дадат шанс да живее. „Като я погледна, не съжалявам. Опитваме се да й помогнем, да има що годе някакъв нормален живот с любов. Е, все пак донякъде сме успели, щом досега успяхме да я опазим", казва Антоанета.

С много усилия родителите успяват да си уредят среща със световноизвестния американски неврохирург д-р Бенджамин Карсън от педиатричната болница в Балтимор, който стана прочут с разделянето на сиамските близнаци. Той беше в България преди дни за участие в научна конференция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5216 |17.09.2013 Дете в семейство сваля данъците . 26| 7519 |14.09.2013 Да отвлекат детето на съдия Мария Митева, пожелават жертви на „Наглите” . 16| 7077 |14.09.2013 Франция привлича наши лекари със 120 000 евро заплата . 1| 7463 |13.09.2013 Продават нова дрога в София, гарантирала 3 дни халюцинации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads