Реклама / Ads
5| 7424 |28.02.2013 НОВИНИ

Лекари искат оставката на шефа на НЗОК

.
В протеста участват около 150 лекари, представляващи съсловието от болничната и извънболничната помощ. Шефит на БЛС д-р Райчинов обясни числеността на протестиращите със заетостта на колегите си, които не биха оставили пациенти без медицинска помощ.
 

Методиката и управлението на д-р Пламен Цеков е пагубно за здравеопазването и българските граждани, казват протестиращите лекари. Според тях методиката на Цеков създава корупция в здравеопазването. Парите трябва да следват пациентите, защото по конституция всеки има право на здравна помощ. А при това управление на българските граждани им е отнето това право, казват протестиращите.

България е една от най-бедните, но и най-болните нации, защото е неправилна политиката в здравеопазването. От БЛС искат да бъде освободен д-р Цеков от длъжност и да бъде върната старата методика. От НС може да бъде освободен и назначен  управител на НЗОК, а заради положението в момента това не може да се случи скоро.

"Здравеопазване без лимити", гласи един от лозунгите.  "В България трябва да има и общинско здравеопазване", "Д-р Цеков е опасен за вашето здраве", пише на други плакати. "НЗОК е монополист. Да разбием монопола", "Въведете електронните карти, за да спрем лъжата", "Остойностете лекарския труд, за да останат лекари в България", "Спасете социалното, държавното и общинското здравеопазване", "Заплащане за брой прегледани, а не - за брой записани пациенти", "Не на таксите за специализация", "Вън от съсловните организации подставените лица", са само част от призивите на лекарите.

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков кани представителите на Българския лекарски съюз (БЛС) на работна среща през следващата седмица в удобно за тях време. Това съобщиха от пресцентъра на здравната каса във връзка с организирания от БЛС протест. На срещата ще бъдат обсъдени всички въпроси, свързани с финансирането на болничната и извънболничната помощ.

На проведеното снощи заседание на Надзорния съвет на институцията беше прието предложението на управителя на НЗОК личните лекари и специалистите да могат да използват 10% допълнително над регулативните си стандарти без предварително разрешение от НЗОК.

Във връзка с разпространена невярна информация за заложени ограничения в индивидуалните договори с болниците, НЗОК уточнява, че методиката за болничната помощ е приета с решение на Надзорния съвет от 14 януари 2013 г. В нея фигурира текстът: „Увеличението на обема дейност се извършва по предложение от управителя на НЗОК за утвърждаване от НС на НЗОК. Корекцията за надвишението е до 3 % от първоначално определеният годишен обем дейност и стойност на разходите по КП, КПр и ВСМД за 2013 г., съгласно Решение на Надзорния съвет на НЗОК“.

Но в публикуваните на интернет страницата на НЗОК типови договори за болнична помощ може да бъде видяно, че в тях няма такова ограничение.

На вчерашното заседание на Надзорния съвет на НЗОК беше решено да няма изискване в индивидуалните договори с болниците те да не надвишават прогнозните обеми с до 3%.

По проблема с възникналите диспропорции в бюджетите на лечебни заведения в София беше отдиференцирана причината за това и беше възложено на дирекция "Бюджет и финансово-счетоводна дейност" в НЗОК, заедно с директора на Столична здравноосигурителна каса, да предприемат необходимите действия за корекция на първоначалните прогнозни стойности в рамките на гласувания бюджет.

Днес д-р Цеков ще участва в дискусия по темата за болничната помощ, организирана от мениджъри на областни болници. Тъй като тя ще се проведе извън София, управителят на НЗОК няма да има възможност да участва в организираните от БЛС протестни действия пред НЗОК.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6209 |28.02.2013 Пускат още направления за лекари . 44| 5507 |25.02.2013 Програмен кабинет искат организаторите на протестите . 2| 5060 |25.02.2013 Лекари: Продължаваме с протестите . 27| 6816 |22.02.2013 Докладал от ЧЕЗ: Не разбираме защо ни искате лиценза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads