Реклама / Ads
5| 6326 |31.10.2013 НОВИНИ

Лекари протестираха пред „Пирогов”

.
Около 300 лекари, санитари и медицински сестри по обяд запълниха пространството пред „Пирогов" за около половин час в знак на протест срещу орязаното финансиране на болницата. Здравната каса се е разплатила с лечебното заведение за септември, като очаквано е покрила не 100%, а 80% от изработеното.
 

Малко по-късно през деня болницата била призована от данъчните институции да си плати дължимите задължения, защото в противен случай сметките й щели да бъдат блокирани.

За работещите в „Пирогов" случващото се в момента е престъпление, но не срещу коя да е болница, а срещу българския народ.

По време на протестните действия директорът на „Пирогов" доц. Стоян Миланов призова присъстващите пред болницата да продължат да изпълняват задълженията си както досега, независимо от административните проблеми, пред които дружеството е изправено: „Това определено е крясък, не знам дали ме разбирате правилно. Получих обаждане от големи данъкоплатци, които чакат от нас ние да си платим дължимите данъци, които заплашиха, че ако не го направим, ще блокират сметките на „Пирогов". Надявам се това, което се случва спонтанно, да не се отрази на нашите грижи към пациентите".

Въпреки призива си, Миланов не отрече, че поверената му болница не може да продължи да работи по нормален начин, след като няма никаква сигурност. По време на протестните действия стана ясно, че работните заплати на служителите са преведени в пълен размер.

С това, което остава, ние трябва да лекуваме болните. Този, следващия и последващия месец - ако смятате това за нормално и някой ми каже, че не е престъпление спрямо българския народ, който разчита на „Пирогов", тези хора явно всичките са глухи. От 89-а година насам всичките, които ръководят тази прекрасна страна, за държава не можем да говорим, защото няма държавност. Ние ще бъдем тук, докато защитим правата си", коментира доктор Нанко Червеняков, председател на лекарския съюз в Пирогов.

В протестните действия се включи и председателят на лекарското съсловие д-р Цветан Райчинов: „Държава и политици, които не желаят собственото си медицинско съсловие и правят всичко възможно да го ликвидират и изгонят. Какво да направим ние освен това. Както винаги „Пирогов" е начело. Ние няма да режем главите на пациентите или да ги интубираме на 80%, защото някой малоумен политик е решил, че може".

Недоволството на работещите в „Пирогов" ще бъде изразено по същия начин и утре по обяд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7545 |31.10.2013 Официално пред Фрог нюз: Поли от „Наглите” не е бил пребит . 64| 15485 |31.10.2013 Красимир Янков пред Фрог нюз: ГЕРБ превърна държавата в частна собственост . 10| 5701 |31.10.2013 Първата изява като политик на Бареков пред Президентсвото . 63| 6259 |30.10.2013 Протестен танц спря движението пред НАТФИЗ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads