Реклама / Ads
35| 4988 |18.09.2010 НОВИНИ

Лекари целят зам.-министър с бутилка

.
Владислав Горанов
Шефът на шуменските джипита Милен Чолаков замери с бутилка вода зам. финансовия министър Владислав Горанов по време на извънредния лекарски събор.
 

Делегатите освиркаха Горанов и го принудиха да напусне форума им, след като разбраха, че вместо исканите още 200 млн. лв. за болниците до края на 2010 г. им предлагат само 65 млн, пише вестник 24 часа. Зам.-министърът каза, че реакцията е нормална, защото лекарите били “емоционално заредени”. Полупразна бутилка с минерална вода полетя от делегатите на извънредния лекарски събор към зам.-финансовия министър Владислав Горанов. Той дойде на крака в киносалона на ВМА, за да прочете писмо от министър Симеон Дянков. До края на годината болниците ще получат само 65 млн. от исканите 200 млн. лв. Това прави по 80 млн. на месец или малко над 80% от миналогодишното ниво. Още 125 млн. лв., които касата дължи за отчетени дейности досега, щели да бъдат изплатени разсрочено до юни 2011 г. Тук нервите на лекарите не издържаха и те освиркаха Горанов. Викове “Кой го е канил” и “Вън от България” изпълниха залата. Към трибуната полетя и бутилката с вода.Хвърли я шефът на джипитата в Шумен Милен Чолаков, който направи и предложение да се поискат оставките на Симеон Дянков, Владислав Горанов и проф. Анна-Мария Борисова като пряко отговорни за мизерията в здравеопазването.

Голяма част от делегатите не успяха да разберат детайлите от предложението на Дянков поради бурните скандирания в залата. Горанов прекъсна обясненията и си тръгна. Пред журналисти той обясни, че реакцията на лекарите е нормална, защото са “емоционално заредени”. Наложи се председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов да обяви почивка, за да се успокоят делегатите. По-късно се прие протестите да са стъпаловидни. На 4 октомври болниците подават искове в съда за парите, които НЗОК им дължи. На 11-и ще има регионални протестни митинги, а на 15-и - национален протест в София. Ако до тази дата няма решение по исканията на лекарите за още 200 млн. лв. за болниците, БЛС ще се присъедини към стачката на КНСБ. Д-р Райчинов предложи протестът да започне веднага с поставяне на черни лентички в знак на траур по здравеопазването в страната. Преди него делегатът Антон Въжаров от русенската колегия заяви: “Не знам какво друго ни остава, освен да се съберем на един митинг и да погребем българското здравеопазване.” Той обясни, че работата в русенската болница е почти спряла, въпреки че допреди няколко месеца не са имали сериозни финансови проблеми. Касата им дължала 3 млн. лв. Ако нещата продължавали така, до Коледа щели да обявят фалит. (24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5534 |17.09.2010 Лекарите на национална стачка, искат оставки . 24| 6610 |03.09.2010 „Етнически” гаф взе главата на зам.-министър . 27| 7778 |30.08.2010 Пациенти и аптекари на война срещу лекарите и скъпарските хапчета . 11| 6133 |16.08.2010 Нови рокади в правителството, сменят зам.-министър на финансите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads