Реклама / Ads
1| 4044 |07.11.2019 НОВИНИ

Лекарите от „Александровска“ ще протестират, не вярват на министър Ананиев

.
Източник: БГНЕС
Лекари от Александровска болница излизат на протест заради лошите условия на труд и мизерия в помещенията за лечение на пациенти. „Изобщо не вярвам на този министър, след като 50 милиона така и не достигнаха до медицинските сестри, не знам защо да му вярвам, че ще стигнат и някакви пари до нас.“
 

Това заяви пред БНР д-р Андрей Коцев – лекар в болницата и председател на Организацията на здравните работници в синдикат „Защита“. Той определя положението в болницата като „трагично“ и допълни, че част от чуждестранните студенти в университетската болница отказват да влизат в отделенията, тъй като някои сгради са опасни.

 

Колкото повече време минава, толкова по-скъп ще става ремонтът, категоричен е Коцев. Според организаторите на протеста МЗ са информирани за лошото състояние на сградата, в която се помещават клиниките по алергология, хематология и ендокринология. В болницата работят около 1400 – 1500 души и голяма част са членове на синдиката, но не само те ще протестират, обяви още той.

 

Въпреки изявленията от Министерство на здравеопазването, че ще се отпуснат около 800 хиляди лева за ремонт на две от клиниките – пари няма, подчерта Красимир Митов, председател на синдиката „Защита“ в Александровска болница.

 

„Информацията е, че през последните пет години ръководството прави всичко възможно министерството да отпусне пари за ремонт на тези сгради, но към днешна дата само обещания, а на практика пари няма. Когато чашата преля още преди три месеца, когато се срути покрива на една от клиниките в Александровка болница и хората вече не могат да търпят това безобразие, не могат да работят при тези условия, тръгнаха към крайни действия и министърът отново започна с обещанията – 300 000, 500 000, 800 000 лева, но пари в момента няма“, заяви Митов .

 

Припомняме, че преди два дни лекарите обявиха готовността си за протест. След това излязоха информациите, че болницата има програма за ремонти на стойност 8,5 милиона лева през следващите години, както и обещанието от Министерството на здравеопазването за спешно отпускане на 800 000 лв. за ремонти през тази година. Обявено бе, че през последните години са правени ремонти за около 25 милиона лева,

„През последните 5-6 години е възможно да са искали пари за ремонти на други места, но аз се учудвам защо тези 25 милиона не са използвани за сградите, които са рискови за живота на хората, а са дадени за нещо друго! Това е интересният въпрос? Тези 800 000, които се подхвърлят от вчера, реално няма да стигнат за абсолютно нищо. Самата болница вчера в съобщението си твърди, че са нужни 13,5 милиона за нашата сграда, емблематичната, на арката. Направите си сметка за какво мога да стигнат тези при това „до 800 хиляди“. Не са казали 800 000! Може и 8000 лв. да дойдат.”, каза в тази връзка д-р Коцев.

 

По думите му болницата е държавна и министърът и МЗ са тези, които трябва да осигурят парите за ремонта.

 

„Ние с ръководството в това отношение нямаме проблем. Проблем, ако има между тях – да се изясняват… Разчитаме не методики да ни предлага министър Ананиев, на което той е майстор – цяла година прави методики за медицинските сестри, а накрая се оказа, че нищо не са получили – а правене на разчет с необходимите суми“, допълни лекарят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3776 |05.11.2019 Спешно дават пари за ремонт на УМБАЛ „Александровска“, за да няма протести . 4| 5046 |16.10.2019 Стефан Данаилов е в изкуствена кома, лекарите във ВМА се борят за живота му . 3| 4966 |18.08.2019 Скрили от лекарите в Архангелск, че им водят облъчени с радиация . 5| 4653 |02.08.2019 Заради ”Наплийк” забраняват на лекарите да слушат музика на компютрите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads