Реклама / Ads
30| 4920 |18.11.2010 НОВИНИ

Лекарите: Да се ликвидира НЗОК

.
д-р Цветан Райчинов Източник: Булфото
Окончателно да се ликвидира НЗОК като институция, тъй като тя не функционира, предлагат от Българския лекарски съюз. Това заяви по време на пресконференция председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.
 

Касата има само едно единствено желание и то е да икономиса и да прибере определени средства за определени хора. По този начин се стимулирали добрите според касата лекари - тези, които не работят, и се наказват лошите - тези, които си изпълняват задълженията, подчерта още той.

По думите му има огромно изтичане на средства и то е от самата Каса, а не от лекарите, както се твърди."Ние искаме публично, ясно и открито да се знае какво става с тези пари, да се знае за какво и къде точно се изразходват", подчерта председателят на БЛС.

Райчинов каза още, че утрешният им протест не е за да искат повече пари, а за да опитат да постигнат именно тази публичност на разпределението на средствата. "Ние не искаме повече от тези 3,05 милиарда лева. Ние сме наясно, че ситуацията е изключително сложно и че кризата е засегнала много сериозно страната ни", каза още той.

От БЛС настояват средствата в Касата да се изразходват само и единствено за здравноосигурените лица
. "По наши данни хората без осигуровка са над 1 милион души - това са хора, за които упорито се отказва да се каже защо не се осигуряват", посочи Райчинов и допълни:"На болниците се дават определени суми, но никой не се интересува от медицинската целесъобразност и от от нуждите на пациента. Цените и обемите се определят в постановление на МС."

Председателят на БЛС подчерта, че никой не знае как точно ще се случи това и че финансовият министър е този, който определя какво се дава. Според него подобна система вече се наблюдава само в Северна Корея.

Предполагам, че в скоро време Дянков ще започне да определя цените на ориза, олиото, марулята. Това обаче е декоративна демокрация - става дума за псевдоправа на някои хора да участват в управлението, но това е само една фасада, изтъкна още д-р Цветан Райчинов.Той подчерта, че запазвайки изцяло едностранното ръководство на Касата, разпределянето на средствата на тъмно и определянето на цените от Министерството на финансите, води до край на здравноосигурителната система в страната.

Д-р Ставракиев - зам.-председател на БЛС, изтъкна, че в здравеопазването ни се наблюдава уникален парадокс, поставен от Параграф 22. По думите му с него се налага абсолютен административен държавен рекет. Ние искаме регулация и начина за нея, за да се наложи един нов тип и методика на регулиране, за да може и малкото пари, които се получават да се използват максимално ефективно, подчерта Ставракиев.

Нашата основна цел е хората да разберат, че техният враг в случая не са хората в бели престилки или "бялата мафия"
, както ни наричат отделни кръгове, проблемът идва от НЗОК, която на шуробаджанашки принцип разпределя публичните средства и решава на коя РЗОК колко пари да отпусне, категоричен бе зам.-председателят на БЛС.

По думите му ощетени са болниците в Търговище, Русе, Разград, а в Стара Загора една частна болница е получила 25 % от бюджета на голямата областна болница - съответно 2 и 8 милиона лева.

Цветан Райчинов подчерта, че са получили неофициална информация, че от НЗОК се готвят да изплащат три различни цени за едни и същи услуги, като най-ниски ще са общинските и частни болници, следват областните болници, където ще нарастват с до 15% и накрая са университетските болници, където става въпрос за завишаване от 25%.

По повод утрешния протест, който ще започне в 13.00 часа на площад Народно събрание, Райчинов заяви, че от Съюза не очакват голям, бурен, мощен протест, тъй като целта не е такава. Целта е да се покаже, че българският лекар е загрижен за пациентите, че иска да остане да практикува професията си в родината и най-вече - да се покаже на народа, че с тези действия на управляващите му се отнемат свещени права, а именно правото на живо и здраве. "Като няма други права в тази страна, нека запазим поне правото на живот, за да може да оцелеем като нация", подчерта Райчинов.

По думите му на утрешния протест ще има представители на всички области без Силистра, където лекарите не са успели да съберат пари за транспорт, и Кърджали и Варна, които са заявили неучастие.

Според Райчинов от БЛС искат реформа, но и консенсус - да има ясно определени цели, срокове и финансиране на тази реформа, а не само "анархични действия - ще се случва това, ще се случва онова и накрая става съвсем друго."

Д-р Ставракиев коментира, че протестът не е толкова заради тях самите. "Ние намираме как да се справил по един или друг начин - дали като останем и продължим да работим въпреки калпавата система или чрез терминал 1и 2. Ние искаме да постигнем едно постоянство в реформата, в която ние сме заявили готовност многократно да участваме."

Държава, в която системно се съсипват науката, образованието, здравеопазването вече не би могло да се нарече държава, каза Цветан Райчинов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5124 |26.10.2010 СДС отказва подкрепа за бюджета на НОИ и НЗОК . 7| 5832 |30.09.2010 319 млн.лв. изчезнали от НЗОК, пращат я на прокурор . 5| 4398 |11.08.2010 Лекари плашат с протести, ако НЗОК не плаща . 49| 7832 |04.08.2010 Цв. Цветанов: Очаквайте ликвидиране на знакови лица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads