Реклама / Ads
5| 4835 |10.04.2019 НОВИНИ

Лекарите ”на нож” за увеличението на сестринските заплати

.
Лекарите не са съгласни с решение на правителството Източник: БГНЕС
Българският лекарски съюз изразява възмущението си от начина, по който се решава заплатите на медицинските сестри да бъдат увеличени.
 

Тази сутрин правителството одобри до 50 млн. лв. допълнително по бюджета на болниците, които да бъдат отделени за заплати на медицинския персонал. Медицинските сестри протестират регулярно вече повече от месец.

 

БЛС се противопоставя и на думите на премиера Борисов, който тази сутрин бил направил внушение, че лекарите вземат парите на професионалистите по здравни грижи. Не трябва да се създава напрежение между екипите, посочват в декларацията си от БЛС и напомнят, че още през март месец са подкрепили протеста на медицинските сестри, но и са посочили, че стартовата заплата на лекарите е под 1000 лв.

 

БЛС е против създаването на допълнително напрежение в екипите по места, което неминуемо ще стане, ако една медицинска сестра започне да получава по-голямо възнаграждение от това на началник отделение. Очакваме съвместната методика за справедливо формиране на заплатите, която предстои да се изготви от протестиращите професионалисти по здравни грижи съвместно с експертите на МЗ.

 

В позиция на Българския лекар съюз се пита също дали се променя моделът на финансиране на здравеопазването у нас? Лекарите са против раздаването на пари целево без да се променя модела на финансиране.

 

Според БЛС е постижимо достойното и по-добро заплащане за всички в здравната система, като за целта БЛС ще настоява при преговорите по НРД за повишаване на цените на клиничните пътеки.

 

БЛС също така държи да се изплати т. нар. "надлимитна дейност" на болниците на стойност 153 млн. лв. Изработените, но неполучени от колегите суми, могат да се използват за повишаване на заплащането на всички лекари, сестри, фелдшери и здравни служители.


БЛС напомня, че има минимални осигурителни прагове и сключен Колективен трудов договор, които трябва да се спазват.

"От Управителния съвет на БЛС сме против раздаването на "пари на калпак". Трябва ли и ние да протестираме за да получим", питат лекарите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4580 |15.03.2019 Лекарите са против НАП да има достъп до досиетата на пациентите . 1| 4338 |03.03.2019 Проф. Иво Петров: Лекарите по-драматично възприемат случаите, когато загубят човешки живот . 4| 4055 |28.02.2019 Няма доказателства за фалшиви ТЕЛК-ове срещу лекарите от Варна . 2| 4082 |26.01.2019 Лекарите в Спешната помощ намаляха наполовина, търсят се 200 медици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads