Реклама / Ads
7| 5566 |31.07.2014 НОВИНИ

Лекарите ще са без заплати за Коледа?

.
Здравните работници ще са без заплати през декември, ако не се актуализира здравният бюджет. Това каза по БНР аземстник-министър Бойко Пенков, който е и председател на надзорния съвет на НЗОК, обясни пред БНР.
 

Дейността на болниците може да се ограничи с 30 на сто до 106-107 милиона лева месечно, за да се избегне кризата заради липсата на средства, допълни той.

"Това означава ограничаване на приема, планиране на хоспитализациите, едно- или двумесечни листове за изчакващите планови операции и изследвания. Трябва да се предвиди и резерв за спешните случаи...В момента се обсъжда дали има законова възможност, като няма актуализация, да се вземебезлихвен заем от държавата. Това означава собствен дефицит, който ще се покрие в рамките на бюджета, когато се състави парламент...Всякакви варианти има, които са варианти на отчаянието...", каза още зам.-министърът на здравеопазването в оставка.

Той обаче бе категоричен, че е трябвало да се промени законодателството, защото НЗОК е била превърната в "абсолютно пасивен плащач”.


На 29 юли на извънредно заседание парламентът актуализира бюджета на НЗОК на първо четене. Със 184 гласа „за”, един „въздържал се” - от БСП, и нито един против бе решено Здравната каса да получи 225 млн. лв., от които за болниците се отделят 200 млн. лв., а за

По план гласуването на второ четене трябва да стане на 4 август, но вчера лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му е против спекулации за коалиция с ДПС, затова напуска парламента и няма да участва при второто четене на актуализацията на държавния бюджет и на бюджета на НЗОК.

Национална пациентска организация е изпратила декларация до президента Росен Плевнелиев, премиера в оставка Пламен Орешарски и лидерите на парламентарно представените партии с искане за намиране на политически консенсус и предприемане на спешни мерки за извършване на актуализация на бюджета на НЗОК, съобщи dir.bg, позовавайки се на БТА.

Предложената актуализация в размер на 225 млн. лв. е крайно недостатъчна за нормалното функциониране на системата до края на 2014 г., но би могла да спомогне за осигуряването на временна финансова стабилност на НЗОК в месеците до сформирането на 43-то Народно събрание, се казва в декларацията.

От организацията изразяват готовност за съдействие в търсене на възможни мерки и решения, които да доведат до намаляване на политическото и общественото напрежение и да предотвратят срив в системата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 7669 |31.07.2014 Флоров: Как ще върнем хората в ГДБОП при сегашните им заплати в ДАНС? . 11| 6975 |28.07.2014 Фейсбук група призовава: „Искаме си заплатите. Отворете КТБ незабавно!“ . 0| 4788 |11.07.2014 Пътни работници блокираха пътя София-Варна заради неизплатени заплати . 5| 5301 |07.07.2014 А. Семерджиев: Не съм получавал 23 заплати, автомобилът ми е втора ръка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads