Реклама / Ads
3| 5184 |14.03.2013 НОВИНИ

Лекарите спират протестите след обещание на здравния министър

.
проф. Николай Петров
Лекарите спират протестите, докато новият здравен министър проф. Николай Петров организира срещи на съсловните организации и здравната каса, информира БНР.
 

Новият министър на здравеопазването се срещна днес с представители на лекарите и зъболекарите, за да изслуша оплакванията им и да предложи варианти за решение.

Желанието системата на здравеопазването да се успокои е общо, заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Той обеща, че ако това се случи, новият министър няма да се сблъсква с лекарски протести и отбеляза, че организацията и министърът мислят в една посока.

Управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков също показа, че е склонен към диалогичност: Нямаме някакви съществени различия по отношение на бъдещите ни действия.

По информация на "Дарик" лекарите толкова харесали новия министър, че решили да не протестират, а  фармацевтите изразили надежда той да се задържи на поста за по-дълго. 

На срещата са били обсъдени спешни мерки, които да се предприемат, например за възможностите за специализации на млади лекари по европейски програми, както и да се върне старата методика на финансиране на болниците, вместо да се правят още промени по новата. 

Председателят на зъболекарския съюз д-р Борислав Миланов обяснил на Петров, че ако се увеличат пациентите за зъболечение по касата само с 15%, ще се появят сериозни проблеми със заложения бюджет. В момента парите стигат за около 40% от здравноосигурените - колкото са и хората, които изобщо посещават стоматологични кабинети с направления годишно. 

От Българския фармацевтичен съюз представили на Петров списък с 14 задачи за решаване, стана ясно след срещата. Председателят на съюза д-р Мирослав Ненчев заявил, че фармацевтите ще бъдат доволни дори, ако само две или три точки от списъка бъдат изпълнени, тай като при предишния министър не е имало нито едно решение. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 5684 |13.03.2013 Проф. Николай Петров: Ще бъда посредник между лекарите и НЗОК . 91| 5766 |12.03.2013 Станишев се вълнува: МВР следи лидерите на протестите . 20| 5837 |12.03.2013 БЛС: Не бийте лекарите, те ви спасяват! . 129| 6326 |08.03.2013 Борисов: Протестите ни спънаха за Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads