Реклама / Ads
7| 4777 |11.01.2011 НОВИНИ

Лекарска грешка е довела до смъртта 4-годишната Гергана

.
При 4-годишната Гергана Илиева има лекарска грешка довела до смъртта й. Това показаха резултатите от проверката по случая на Изпълнителна агенция Медицински одит (ИАМО).
 


Основната причина за фаталния изход е подценяването на състоянието на детето при повторния преглед от лекуващия му лекар на 15 декември 2010 г, става ясно от проверката.

Frognews.bg припомня, че на 8 декември миналата година детето е оперирано за отстраняване на сливиците от д-р Михаил Маджунов в МБАЛ „Царица Йоанна" в София. На следващия ден момиченцето е изписано от болницата. На 14 декември личната лекарка на детето го насочва за консултация към „Царица Йоанна", тъй като от болка не може да отвори устата си.

На 15 декември то постъпва в болницата по спешност, тъй като започва да повръща кръв. Ден по-късно детето е изписано от д-р Маджунов в добро състояние по неговото мнение. На 23 декември детето отново повръща кръв, прието е отново в болницата. В спешен порядък се предприема операция, но усилията да се спаси живота му завършват безуспешно.Основните грешки, които са довели до смъртта на детето, са в подценяването на състоянието му след операцията от лекуващия лекар, сочат изводите от проверката.

При повторната хоспитализация на 15 декември не е обсъден вариант за ревизия на оперативната рана, нито веднъж до 23 декември не е определена кръвната група на детето. Освен това не е оказан достатъчен контрол над лекуващия лекар от началника на детското отделение по УНГ в болницата -доц. Минчо Мелничаров.

От проверката става още ясно, че при операцията не е обърнато внимание на резултатите от урината, в отделението липсва алгоритъм за поведение при следоперативно кървене. Детето е изписвано прекалено бързо и след двете хоспитализации (на следващия ден), а контролните прегледи са били след доста време - около седмица, пише още в документа.ИАМО е дала препоръки за отстраняване на допуснатите пропуски, ще бъдат съставени актове за административно нарушение по Закона за здравето и Закона за лечебните заведения. Те са в размер съответно от 300 до 3000 лв. и от 1000 до 20 000 лв.

Министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов нареди проверка на случая и от РЦЗ в София. Резултатите от нея ще бъдат готови до края на седмицата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5143 |10.01.2011 Погрешка простреляха дядо в Пернишко . 3| 6145 |30.12.2010 Грешка сринала Skype . 8| 5350 |12.11.2010 Намалиха присъдите на полицаите за смъртта на Чората . 17| 4844 |07.10.2010 М. Найденов: Една бременност не е кадрова грешка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads