Реклама / Ads
4| 5289 |07.01.2011 НОВИНИ

Лекарствата за онкоболните грижа на НЗОК

.
Предстои драматична ситуация с лечението на онкоболните и на болните на хемодиализа, заяви председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, цитиран от БГНЕС.
 

Зам.-министърът на здравеопазването Гергана Павлова е изпратила писмо до болниците за сумите, които ще бъдат платени за болните на хемодиализа. Средно разходите за една диализа за един болен са около 150 лева, но лечебните заведения ще получат по 66 лева за една хемодиализа, за да се спазят рамките на бюджета. Заради това Кацаров прогнозира, че към края на април - началото на месец май ще се изчерпат средствата за хемодиализа. Той отбеляза, че онкодиспансери в страната пък ще получат 3 пъти по-малко средства от това, което са предвидили за онкоболните в техния район.

От Център за защита правата в здравеопазването сигнализираха днес и за друго необичайно действие на здравното министерство, което се готви да проведе 22 търга за доставка на лекарства за онкоболни през цялата година, т.е ще се проведе освен един търг от самото министерство и 21 търга по места в 14 онкодиспансера и в болниците, които имат онкоотделения. За лекарствата за болните на хемодиализа пък ще се проведат около 60 търга, т.е във всички болници, в които има хемодиализно лечение.

От неправителствената организация са убедени, че последиците от това решение поставят под голям въпрос адекватното лечение на хиляди болни с онкологични заболявания и такива на диализно лечение. Ако наистина се стигне до провеждането на толкова много тръжни процедури, болниците директно ще сключват договорите за доставка на лекарствата с дистрибуторите. Много от болничните заведения реално се кредитират от дистрибуторите на лекарства и медицински изделия и не е изключено болниците да сключат договори именно с фирмите, на които дължат най-много средства, обясни Кацаров.

От центъра настояват лекарствата за онкоболните и за болните на хемодиализа да преминат към НЗОК, което ще облекчи всички по системата и най-вече пациентите, които ще могат да получат лекарствата си от близката аптека, а не от онкодиспансера. Диспансерите в страната са 14 и това означава, че родените във Видин ще трябва да отидат до Враца, където е най-близкият диспансер, а родените в Смолян ще трябва да отидат в Пловдив, за да си вземат лекарствата. Освен това при тръжните процедури не рядко се договаря по-малко от необходимото количество лекарства, а ако те се реимбурсират от касата – всички болни ще могат да получат лекарствата си. "Ако не се предприемат спешни мерки да се спре тази глупост, която се подготвя в момента, десетки хиляди болни след няколко месеца ще останат без лечение", смята д-р Кацаров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4809 |04.01.2011 НЗОК поема лекарствата на пациентите с трансплантации . 12| 5323 |04.05.2010 ДСБ скочиха срещу цените на лекарствата, СДС иска промяна в Конституцията . 0| 5354 |26.02.2010 Здравното министерство поряза лекарствата за онкоболни . 5| 4640 |07.03.2009 Цените на лекарствата падат с 20-30%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads