Реклама / Ads
6| 5720 |29.03.2011 НОВИНИ

Лекарствата поскъпват заради контрабанден износ?

.
От Асоциацията на собствениците на аптеки алармираха, че има опасност някои от лекарствата, които се отпускат без лекарско предписание, да поскъпнат до няколко пъти, заради незаконния реекспорт на медикаменти.
 

По неофициални данни незаконния реекспорт на лекарства е между 8 и 10 процента от пазара на медикаменти. Този износ се осъществява чрез аптеки, главно за страни като Полша, Германия и Англия. Причината е, че цените на някои лекарства у нас са по-ниски от европейските.

Председателят на асоциацията Николай Костов прогнозира, че за да спрат незаконния реекспорт фирмите производителки ще доближат цените на медикаментите до тези в Европа.

Когато едно лекарство струва 5 лв. у нас и 20 лв. в Германия, винаги се появяват желаещи да спечелят от разликата, посочи като пример той, цитиран от zdrave.net.

Аптека купува например 20 000 опаковки от дистрибутора и ги продава директно на дистрибутор в Полша, който ги пласира в аптеките, описа механизма Николай Костов. По думите му товарът преминавал безпроблемно на митниците, когато пътува за държави от ЕС. Лекарства от България най-често заминавали за Полша, Англия, Германия. За някои от продуктите обемът на износа бил по-голям от размера на продажбите в страната ни.

По неофициални данни, става дума за реекспорт на стойност над 70 млн. годишно само за лекарства по лекарско предписание, а вероятно още толкова за продукти без рецепта, посочи Костов, отбелязвайки, че няма как да има официални данни.

Той обаче добави, че за да се преустановят незаконните практики е достатъчно да се упражнява по-строг контрол върху спазването на закона, който изрично забранява търговците на дребно да извършват търговия на едро.Според него тези практики са лесно установими, защото става въпрос за големи количества, които няма как да се продават от една аптека.

От АСА изтъкаваха още, че аптеките, както и бензиностанциите, могат да бъдат свързани с НАП, митниците и др., за да се проследява пътят на лекарствата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5110 |25.03.2011 Заради нестабилен характер е била драмата в Сливен . 4| 4947 |24.03.2011 Погнаха попове заради трудовите им договори . 12| 4883 |23.03.2011 Токът ни с 3% по-скъп заради неработеща ТЕЦ . 7| 5713 |22.03.2011 Лекарствата поскъпват, аптеки фалират

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads