Реклама / Ads
5| 5276 |09.05.2011 НОВИНИ

Лекарствената политика скара министър и фармацевти

.
Въвеждането на фиксирани цени на лекарствата във всички аптеки според нашите изчисления автоматично означава 11% скок на цените на лекарствата. Това заяви днес здравният министър Стефан Константинов в коментар на искането на фармацевти, които вече се готвят за символични протести.
 

Той поясни, че за едни от най-масовите групи, каквито са сърдечно съдовите лекарства, поскъпването ще е 30%, а за някои лекарства и над 100%.

Сега ние имаме пределни цени, които се реферират с най-ниските цени на лекарствата в определени държави. Аптеките обаче имат възможност да продават и на по-ниски цени, което е само в услуга на гражданите, посочи д-р Константинов.

“Ако се продава на еднакви цени, това ще е добре за фармацевтите, за собствениците на аптеки, но няма да е добре за хората. Поради това аз не подкрепям тази идея“, подчерта още той.

Преди ден от Националната аптечна камара, която се учреди преди около година и не е ясно каква част от съсловието представлява, се обявиха за за въвеждане на фиксирани крайни цени за всички лекарства в страната и ограничаване на броя на аптеките със законодателни мерки. Днес стана ясно, че към тези искания се присъединяват и някои от колегиите на Българския фармацевтичен съюз, който е официалната браншова организация на магистър-фармацевтите.

“Лобита има навсякъде, работа на министъра е да защитава обществения интерес“, коментира министър Константинов.

По повод другото искане на камарата да се регулира разкриването на аптеки и по-специално в малките населени места, министърът посочи, че в тази посока може да се помисли за известни стимули. Според него обаче тук ролята е предимно на общините. “Държавата може да улеснява процедурите, например по-ниски такси, но местната власт има най-голяма роля“, коментира министърът. Той даде пример с родния си град Кюстендил, където с помощта на общината е разкрита денонощна аптека, каквото преди това е липсвала.

Междувременно в различни градове в страната фармацевтите започнаха символични протести срещу предстоящите промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, които либерализират пазара. Фармацевтите са против дадената на големите аптеки възможност в тях козметика и хранителни добавки да се продава от хора без квалификация.

Повечето аптекари в страната ще си сложат лентички и стикери, с които да обозначат, че протестират, но няма да спират работа.

За 27 май е насрочен национален митинг-протест пред Министерския съвет, на който се очаква да се съберат фармацевти от цялата страна.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 37| 6447 |08.05.2011 Кр. Вигенин: Външната политика на България е изключително слаба . 12| 7402 |05.05.2011 Бивш зам.-министър изчисти река Марица в Пловдив . 60| 8997 |01.05.2011 Св. Петрова: Алтернатива на помиярщината в политиката са честните българи . 5| 5035 |29.04.2011 Министър Найденов отърва кожата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads