Реклама / Ads
7| 6916 |13.08.2012 НОВИНИ

По-лесно ще отдават плажовете на концесия

.
Опростена процедура за отдаване на плажовете на концесия и гъвкавост при определяне на таксите, предвиждат промените в Закона за устройство развитие на Черноморското крайбрежие.
 
"В момента процедурата е изключително сложна, тромава и е възможно да демотивира заинтересованите лица", заяви регионалният министър Лиляна Павлова.

От строителното министерство настояват още да могат да намаляват определените цени, за да може и неатрактивните плажове също да се стопанисват.

Предвижда се и 50% от таксите или наемите на плажните ивици да се връщат обратно в общините. Тези пари ще могат да се влагат в изграждане на пътища до плажовете, както и за неохраняемите зони.

В Добричка област например 16 от плажните ивици не се стопанисват.
"Много хора се давят именно на неохраняеми плажове. Нашата идея е кметът или областният управител да могат да назначават поне един спасител", заяви Лиляна Павлова.

Броени часове по-рано регионалният министър Лиляна Павлова за пореден път заплаши с отнемане на концесии заради нарушения по плажовете, на който се натъкна по време на обиколка. На къмпинг "Каваците" проблемите са редица и тя бе категорична, че концесията ще бъде развалена.

„Проверките по плажовете продължават до края на септември и ще бъдем безкомпромисни с концесионерите. В края на сезона ще направим анализ и там където има системни нарушения ще отнемем концесиите”, бе категорична Павлова пред ТВ 7.

„Проверките започнаха още юни. На Северното Черноморие имаме по-малко проблеми. На Южното също има много добри концесионери. В Кабакум видях много притеснителни неща - на бунище беше сложена табелата за безплатно плажуване“, възмути се строителният министър.

Чрез законодателни промени ще се изисква освен табелите за свободно плажуване да се поставят и табели с качеството на водата.
„Предложили сме, където има зелени територии, да не се застроява 100-метровата ивица. Искаме там да има зони за забавление, а не жилищни сгради, да не говорим за хотели“, коментира министър Павлова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 73| 6529 |06.06.2012 Б. Борисов: Младите вече ще си намират работа по-лесно . 8| 4756 |09.02.2012 Тази година плажовете наполовина . 3| 6322 |23.04.2011 Адвокат: По-лесно купуваш цигари без бандерол, отколкото с бандерол

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads