Реклама / Ads
22| 8359 |26.04.2012 НОВИНИ

Летците на МиГ-29 спасили село от експлозия

.
С фрактура на два прешлена и със съмнение за счупвания е единият от пилотите на военния самолет МиГ-29, който се разби край пловдивското села Голям Чардак преди няколко часа. Това съобщи пред журналисти генерал-майор Константин Попов, началник на Военновъздушните сили (ВВС).
 

   

В момента двамата пилоти минават на скенер. Те са приети във Военномедицинска академия в Пловдив. Става въпрос за командира на първа ескадрила майор Илия Дойчинов и летеца от ескадрилата капитан Петър Методиев.

Командирът на ескадрилата е с 800 часа нальот и е летец - инструктор първи клас На пилотите са направени прегледи на гръбначния стълб, тъй като при катапултирането се използва тротил.

Както е известно, инцидентът е станал при учебен полет, след като на борда възниква пожар, а пламъците са били забелязани още при излитането на самолета от базата. “Летците са отклонили посоката на полета, предотвратявайки евентуално падане на самолета в населено място”, каза генерал-майор Попов.

Бързо са се задействали и групите за аварийно спасителни дейности от базата в Граф Игнатиево. За минути на мястото на инцидента е пристигнал вертолет „Кугър”, който е взел пилотите от мястото на катапултиране. Те са били закарани първо във военната база, а по-късно и в болницата.

В момента следователи и експерти продължават огледа на мястото на катастрофата на изтребителя МиГ – 29 край пловдивското село Голям Чардак.

 

Военни източници обясниха,  че има три основни причини за произшествия: повреда в машината; грешка на пилота, включително и при изпълнение на фигури във въздуха; подадена грешна команда от Командния център.

На мястото на инцидента има и представители на военна прокуратура – Пловдив. От София пристигна и комисия от звеното за авиационни произшествия, съобщи директорът на Военна полиция – Пловдив полк. Теодор Чоле, цитиран от БЛИЦ. Той е категоричен, че няма опасност за населението от околните населени места.

В момента се правят опити да се ограничи изтичането на гориво и да се потуши напълно пожара в самолета. След това ще се пристъпи към проверка вътре в самата машина дали има боеприпаси.

 

Самолетът е паднал в нива в местността “Бостанлък”, която се намира на доста голямо разстояние от селото. Жителите му са чули силен трясък. Кметът Благо Стайков веднага е отишъл да види какво става. Полицаите са забранили да се приближава до мястото, както и да се правят каквито и да е снимки.

Изтребителят е изпълнявал учебен полет в съвместното българо-американско учение “Тракийска звезда 2012”, което се провежда в момента в авиобаза “Граф Игнатиево”.

Утре в авиобазата е обявен ВИП ден, на който трябва да присъства президента Росен Плевнелиев. Към момента не е ясно дали демонстрациите ще бъдат отменени. Според военните разпоредби, при подобни инциденти минималният срок в който се извършват проверките, е 24 часа.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 5377 |15.02.2012 Дарението от 1 млн лева от ГЕРБ за село Бисер е законно . 3| 5721 |09.02.2012 Село Бисер се сбогува с жертвите от наводнението . 7| 5622 |09.02.2012 Опашка за фургони в Бисер; сняг затрупа селото . 17| 5619 |09.01.2012 Появи се българско село в делтата на Нил

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads