Реклама / Ads
17| 4547 |11.02.2011 НОВИНИ

Левандовски показа червен картон на управляващите

.
Януш Левандовски
"10% усвояване на европейските средства не е много впечатляващо". Така еврокомисарят с ресор финансово планиране и бюджет Януш Левандовски коментира напредъкът на България при усвояването на средствата от ЕС, цитиран от БГНЕС.
 

По думите му обаче, прави прави впечатление е, че 2010 година е била година на напредък.

Януш Левандовски, който е на официално посещение у нас, тази сутрин се е срещнал с премиера Бойко Борисов, а след това и с финансовия министър Симеон Дянков и неговия заместник Боряна Пенчева. След като еврокомисарят се е запознал със статистическите данни за усвояването на средствата от ЕС в България, той е получил уверение от премиера Бойко Борисов и от финансовия министър Симеон Дянков, че през тази година ще бъдат реализирани големи проекти, което ще повиши и усвояването на евросредствата. 

Сега се нуждаем от позитивно доказателство, идващо от страните - членки на ЕС, включително и от България, че усвояването на европейските средства се случва и това води до промени, каза още Левандовскит, който е разговарял с финансовия министър и за политиките, които ще се финансират от ЕС през следващия програмен период.

Официалната позиция, която ще защитава нашата страна е, че и през следващия програмен период трябва да се влагат много средства в кохезионните фондове, а продължителността на програмния период трябва да е поне 7 години. "Кохезионните фондове са тези, които изразяват идеята за обединена Европа", каза днес министър Дянков. Очаква се официалното предложение на Европейската комисия за следващия програмен период да бъде оповестено в последната седмица на юни месец. Еврокомисарят днес изтъкна, че страни като България трябва да се опитват да са част от страните, които взимат решения за еврозоната, за да не се допусне еврото да отпадне.

Днес Левандовски категорично заяви, че срещу България вече няма наказателна процедура за свръхдефицит. Той припомни, че 23 от общо 27 страни в ЕС получиха писма от Брюксел, че имат проблеми с публичните си финанси и именно заради прогреса си в тази сфера, страната ни вече е свободна от бюджетна процедура.

Еврокомисарят си припомни и времето, когато заедно със семейството си е пътувал в страната ни с малко полско фиатче и е бил на почивка в България. Оказа се, че любимото му място в нашата страна е Велико Търново. Левандовски си пожела след време да пътува до курортите "Слънчев бряг" и "Златни пясъци" по магистрали.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 61| 5545 |09.02.2011 Сини и червени искат оставката на Цветанов . 12| 4689 |01.02.2011 БСП и ДПС подкрепиха управляващите за БАН . 12| 6044 |26.01.2011 Заклаха семейство в Червен бряг . 1| 5524 |26.01.2011 Рекордните минус 19 градуса показаха термометрите в Севлиево

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads