Реклама / Ads
30| 4785 |22.05.2013 НОВИНИ

Левицата предлага двутарифно отчитане на тока

.
Източник: Булфото
ДКЕВР да се въздържа от автоматично увеличаване на цената на електроенергията в момента, настояват от Коалиция за България.
 

"На нас ни е необходим спешен план за стабилизация на енергетиката, ребалансиране на цялата структура и взаимоотношения в нея, за да може да има приемливи цени за населението, за енергетиката и за икономиката", заяви депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски по време на изслушването на изпълнителната власт за енергетиката и цените на тока.

В края на дискусията Михалевски обобщи четирите конкретни действия, които трябва да бъдат предприети.

Парламентарната група на Коалиция за България (ПГКБ) предлага да се увеличи обхватът на енергийните помощи и да се въведе двутарифна система за отчитане на тока.

На второ място ПГКБ ще предложи проект за решение, с който да се възложи на социалния министър и на икономическия министър от служебния кабинет да направят светкавичен анализ на действащата система за енергийни помощи в посока на нейното разширяване.

Като трета мярка левицата ще предложи решение, с което да се възложи на правителството и на ДКЕВР незабавно да предприемат стъпки за въвеждане на двутарифна система за отчитане на електроенергията с праг 75 киловата.

Като четвърта мярка ПГКБ ще предложи ЗИД на Закона за енергетиката, така че да може да се осъществява граждански контрол в работата на ДКЕВР.

Димчо Михалевски отбеляза, че ситуацията в енергетиката показва, че правителството на ГЕРБ не си е свършило работата. „Хората са недоволни, не могат да понесат в пъти увеличените сметки. Недоволна е и самата енергетика. Очевидно е сбъркан моделът и има нужда от промяна", отбеляза депутатът. Той напомни за абсурди, за които отговорност носи ГЕРБ. Така например заради наложената допълнителна такса пренос се оказва, че практически не може да се изнася електроенергия.

Друго безобразие, на което Михалевски акцентира е, че на практика ГЕРБ са източили 1,3 млрд. лв. от дивидентите на държавните енергийни предприятия. Депутатът от левицата напомни и за нарасналите в пъти ВЕИ-та.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 39| 5422 |19.05.2013 ГЕРБ предлага кабинет от експерти . 18| 5548 |09.05.2013 Лили пее за левицата за 4500 лева . 15| 5316 |08.05.2013 В смолянско село искат от левицата да ги избави от ГЕРБ . 100| 5705 |28.04.2013 Г. Първанов: Не, че левицата си го е заработила, но е алтернатива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads