Реклама / Ads
1| 5612 |24.02.2016 НОВИНИ

Левицата предлага увеличение на помощите за деца с увреждания

.
Георги Гьоков
Народните представители от ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Драгомир Стойнев и Георги Гьоков предложиха в дневния ред на Народното събрание за тази седмица да влезе ЗИД на Закона за семейни помощи за деца.
 

„От БСП предлагаме трайно обвързване в законодателството на размера на месечната добавка за отглеждане на дете с увреждания, съобразено с икономическата динамика в страната, на база 70 на сто от размера на минималната работна заплата”. Това заяви Георги Гьоков при представянето на  законопроекта.

Гьоков припомни, че когато говорим за социалните плащания, няма как да не се обърне внимание, че ПП ГЕРБ са изключително последователни в тези си политики. „Това щеше да е много добре за българите, ако тази политика не се изразяваше в замразяване на социални плащания. Управляват социалистите - вдигат социалните плащания, обвързват ги с минималната работна заплата, за да се отчита динамиката в икономиката, инфлацията и т.н., идва правителство на ГЕРБ - къса тази връзка и ги замразява на достигнатите нива”, обясни Гьоков. Той допълни, че и това управление не прави изключение, въпреки, че за социален министър е бил избран човек уж с леви убеждения. Социалистът подчерта, че за втора поредна година, с втори пореден бюджет, социалните плащания са замразени на нивата, достигнати при управлението на кабинета Орешарски.

 

„Най-болезнено е, че се посяга на правото на месечна добавка за деца с трайни увреждания”, категоричен бе Гьоков. Той подчерта, че тя е замразена на 240 лева при линия на бедност 300 лв. „Няма милост към тези деца и техните родители. За здравите хора е предизвикателство да живеят в България, а какво да говорим за болните”, каза още социалистът. Той бе категоричен, че левицата няма как да приеме такова отношението към родителите,  които са се наели да гледат детето си с увреждане, вместо да го оставят в заведение.  Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ подчерта, че става въпрос за около 22 хиляди деца, за които са нужни 14 милиона годишно. По думите му това е пренебрежимо малка сума на фона на огромните неоправдани разходи и постоянните хвалби за повишена събираемост на държавните вземания.

 

Мнозинството в пленарната зала отхвърли това предложение на левицата, отправено в полза на децата с увреждания. Гьоков подчерта, че така са изразили „социалната си ангажираност” към властимащите, но не и към проблемите на хората. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4408 |23.02.2016 ГЕРБ предлага предизборните кампании да са 21 дни . 5| 4398 |17.02.2016 Таен доклад: Над 1000% е увеличението на мигрантския поток през Гърция . 5| 4322 |15.02.2016 С нова партия Кадиев предлага алтернатива на ГЕРБ . 11| 4553 |12.02.2016 Плевнелиев и депутатите пак с увеличение на заплатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads