Реклама / Ads
2| 5386 |04.02.2011 НОВИНИ

ЛИБЕ не разполага с досиетата на България и Румъния за Шенген

.
Докладчикът Карлуш Куелю заяви , че Съветът на ЕС не е предоставил на членовете на Комисията ЛИБЕ досиетата, изготвени от работната група, за Румъния и България за присъединяване към Шенген.
 

На открито заседание днес Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (ЛИБЕ) разгледа въпроса с доклада, който трябва да приеме Европейският парламент относно присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство. Докладчикът Карлуш Куелю, португалски евродепутат от Групата на ЕНП, изложи основното съображение, поради което комисията не може да излезе със свое становище, което да влезе за разглеждане в пленарна зала - до ден днешен Съветът на ЕС не е предоставил на членовете на Комисията ЛИБЕ досиетата за Румъния и България, изготвени от работната група, която инспектира на място готовността на двете страни за присъединяване към Шенген.

Куриозното е, че преди 4 години, още преди приемането на Лисабонския договор, което разширява правомощията на ЕП, Съветът му е дал пълен достъп до всички документи, отнасящи се до готовността за Шенген на 9-те държави от Източна и Централна Европа, съобщават от пресцентъра на ПП ГЕРБ.

Категоричната позиция на изказалите се от всички политически групи беше, че България и Румъния не заслужават подобно отношение и че трябва да се приеме краен срок, след който ЕП ще излезе с политическо решение, независимо, дали ще получи дотогава въпросните документи. Компромисната дата, около която се обединиха членовете на ЛИБЕ, е 2 май, но както изтъкна Карлуш Коелю, ако досиетата им бъдат предоставени по-рано, то комисията ще вземе бързо след това своето решение.

Мария Неделчева, евродепутат от Групата на ЕНП(ГЕРБ), която е член на ЛИБЕ, изрази пълно съгласие с думите на докладчика като изтъкна, че липсата на прозрачност води единствено до спекулации и обърквания сред обществеността и медиите в България и Румъния. Тя също е убедена, че в създалата се ситуация, точната стратегия е фиксирането на крайна дата, до която може да се изчака предоставянето на документите от страна на Съвета.

Представител на Унгарското председателство на Съюза се помъчи да оправдае забавянето на процедурата и изказа надежда, че въпросът ще бъде решен още този месец след среща на ръководителите на Съвета и Европарламента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5487 |28.01.2011 И. Колев: Всеки държавен орган иска да разполага с повече пари . 59| 6087 |23.01.2011 Б. Бонев: Цялата истина от досиетата никога няма да се прочете . 27| 6124 |19.01.2011 Комисията по досиетата удря и агентите в разузнаването? . 25| 9251 |08.01.2011 Таксиметрови фирми ще искат от КАТ „досиетата” на шофьорите си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads