Реклама / Ads
2| 5096 |07.01.2019 НОВИНИ

Либия ще задържа български кораби заради ”пиратска” атака на танкер в Бургас

.
Либийският танкер „Бадр”
Либийският плавателен съд е задържан още през ноември 2017 година по искане на българска частна фирма, която твърди, че има стари вземания от Либия.
 

България се замеси в международен скандал, след като задържа либийски танкер на пристанище Бургас по искане на българска частна фирма, която твърди, че има стари вземания от Либия. В отговор Триполи заплаши, че ще задържа всеки български кораб в свои води, съобщават арабски медии.

 

Инструкциите са разпратени до всички търговски, промишлени и нефтени пристанища в Либия. Предприетите мерки са "в отговор на действията на българските власти" спрямо либийския танкер "Бадр" (Badr).

 

Плавателният съд е задържан още през ноември 2017 година по искане на българска частна фирма, която твърди, че има стари вземания от Либия. Следва дълга съдебна сага, която в края на миналата годината ескалира. Според либийците корабът е обект на "пиратска атака" от българските власти и група охранители.

 

На 21 декември 2018 г. на борда на кораба се качва частен съдебен изпълнител, придружен от служители на охранителна фирма, на "Гранична полиция“ и "Морска администрация“.  Либийският флаг на кораба е сменен, а капитанът и екипажът са принудени да напуснат кораба, който започва да плава под панамски флаг с украински екипаж от 28 декември.

 

В деня на смяната на екипажа обаче бургаският Окръжен съд е обявил за незаконни действията на частния съдебен изпълнител Тотко Колев по публичната продан на либийския танкер. Друго решение на Върховния административен съд (ВАС) от 2 януари 2019 пък обяви за незаконен ареста на танкера от "Морска администрация“. Съдът отменя решение на Административен съд – Бургас, както и заповедта на директора на Дирекция "Морска администрация“ – Бургас и капитан на пристанище Бургас, с която е забранено отплаването на моторния танкер, съобщава специализираното издание Maritime.bg, което следи на случая.

 

От "Морска администрация - Бургас" и "Гранична полиция" твърдят, че са съдействали за смяна на екипажа на либийския танкер, както е по закон. От там са категорични, че нито са заплашвали, нито са използвали сила, но либийският капитан твърди, че е малтретиран.

 

По неофициална информация в България има представител на Либийските власти, който преговаря с българските за разрешаване на случая, съобщава БНТ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5000 |07.01.2019 Вени Марковски: Не само Страсбург, но и българският съд редовно осъжда прокуратурата . 0| 3852 |07.01.2019 Задържаха 19-годишен младеж за хакерската атака в Германия . 4| 4733 |07.01.2019 Георги Милков: Либия ни обвинява в пиратство . 6| 6406 |05.01.2019 Само във Фрог: Задържаха жандармерист за дрога, охраняващ британското посолство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads