Реклама / Ads
1| 4365 |10.10.2018 НОВИНИ

Лидерът на ”Алтернатива за Германия” перифразира Хитлер

.
Лидерът на крайно дясната германска партия ”Алтернатива за Германия” Александър Гауланд беше обвинен днес от уважавани историци, че е перифразирал реч на Хитлер от 1933 г., за да разкритикува ”световна клика” в пресата, предаде Франс прес.
 

Гауланд, който е и съпредседател на парламентарната група на АзГ, отхвърли обвиненията във всекидневника "Тагесшпигел", като заяви, че не е запознат с въпросния цитат на Адолф Хитлер.

 

Двама историци, експерти по историята на нацизма и антисемитизма - Волфганг Бенц и Михаел Волфзон, твърдят, че 77-годишният политик, който вече беше обвинен в омаловажаване на нацистките престъпления, се е вдъхновил от реч на фюрера от края на 1933 г. пред работници в Берлин.

 

В авторски материал за популизма във в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" на 6 октомври Гауланд атакува "глобалната клика, настанила се в международните компании, в организации като ООН, в медиите, в новосъздадени фирми, университетите, НПО, фондации, в партии и техните апарати и която, тъй като контролира информацията, задава тона - културно и политически". По думите му "нейните членове живеят най-вече в големите градове и когато се местят от Берлин в Лондон или Сингапур, за да сменят работата си, намират навсякъде същите апартаменти, къщи, ресторанти, магазини, частни училища".

 

През ноември 1933 г. Хитлер критикува "изкоренена малка международна клика, която подклажда омразата между народите". "Това са хора, които живеят днес в Берлин, може утре да са в Брюксел и вдругиден в Париж и после в Прага, Виена или Лондон и които навсякъде се чувстват у дома си", заявява фюрерът, имайки предвид евреите.

 

Бенц посочва, че материалът на Гауланд демонстративно следва изказа на Хитлер. Според историка това създава впечатление, че лидерът на АзГ "е сложил на бюрото си текста на речта на фюрера от 1933 г., когато е писал статията си".

 

Според другия експерт - Волфзон, буди сериозно безпокойство фактът, че Гауланд демонстрира пред привържениците на АзГ познаването си на речите и текстовете на Хитлер и прехвърля в днешно време върху противниците на партията антиеврейските нападки на фюрера.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3632 |17.09.2018 Лидерът на БСП – София Калоян Паргов: Нека мъдростта ни води в работата за доброто на нашия град, а не конюнктурата и партийните пристрастия . 10| 12971 |12.09.2018 Лидерът на БОЕЦ: Борисов нямал 100 млн. за майките, а даде 1 млрд. на чиновниците. Кога лъже? . 2| 3962 |12.09.2018 Лидерът на БСП – София Калоян Паргов се срещна със зам.-председателя на Социалистическата партия на Сърбия Новица Тончев . 9| 6453 |19.07.2018 Лидерът на БОЕЦ: Възобновяването на радио „Свободна Европа“ е шамар за управляващите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads