Реклама / Ads
19| 5065 |02.09.2010 НОВИНИ

Лидерски амбиции и мераци поругават юбилей от Съединението

.
Скандално държавният ни елит остава разединен за честването на 125-годишнината от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. За пръв път важен за държавността ни юбилей няма да има патрон на празника, нито е създаден национален комитет за отбелязването според традицията, която се спазва от години, установи проверка на Frognews.bg.
 

От кмеството в Пловдив, където се е състояло историческото събитие, потвърдиха, че няма сформиран национален комитет, нито е избран патрон на юбилея.

„Организатор на тържествата е само общината, всичко ще бъде на високо ниво”, увери Франц Карири, от отдела за връзки с обществеността.

„Беше редно по традиция да се състави национален комитет, както за всеки юбилей, очаквах такава инициатива. Така беше преди две години, когато чествахме 100 години от независимостта на България. През 2003 така бе почетен и юбилеят от Илинденско-Преображенското въстание. Инициативата трябваше да дойде от кмета на Пловдив Славчо Атанасов, защото центърът на събитието и преди 125 години и сега е именно този град”, коментира пред Frognews.bg шефът на Института по история към БАН проф. Георги Марков. Според него евентуална причина за скандалния пропуск би могла да бъде световната икономическа криза, тъй като за подобно честване трябва и финансиране.

„Но според мен проблемът не опира толкова до парите, а до споразумение между институциите, как да стане това честване, кой да бъде патрон на празника – президентът, министър-председателят или председателят на НС? Когато чествахме 135 години Българска екзархия и президентът и премиерът бяха съвместно патрони на тържествата. Там трябва да се търси една от причините такъв комитет да не бъде сформиран. А беше добре този юбилей, който както винаги се измерва с едно поколение време, да се отбележи по-достойно, по-тържествено”, коментира още известният историк.

Пловдивският градоначалник Славчо Атанасов пък обяви, че за празника на града се готви да посреща 600 гости в ресторанта на хотел "Санкт Петербург". Покани са предвидени за премиера и целия министерски съвет, а сред официалните лица са президентът, всички депутати, общински съветници, бизнесмени и общественици. Не са подминати даже финансовият министър Симеон Дянков, обявен за персона нонграта, защото и до този момент не е превел на общината 2,8 милиона лева за софийския боклук. Гост ще бъде дори и депутатка от ГЕРБ Геновева Алексиева, чийто съпруг оспори пред
Европейската банка за възстановяване и развитие проект на Пловдив за 15 млн. евро, отбеляза градоначалникът.Той не пропусна да предупреди, че коктейлът ще бъде много скромен, а депутатите няма да идват да се хрантутят.

  Градоначалникът под тепета още съобщил, че подготовката за честванията вече е започнала с подмяна на 300 знамена по улиците и още 6 големи трикольора на входните артерии на Пловдив. Старите са избелели. Те ще бъдат изпрани и раздадени на районните кметства, за да могат да ги подарят на граждани, писа "Марица".

Зад привидно добрата организация на юбилея от Съединението обаче прозира нестихващата война между институциите и несъгласие сред първите мъже на държавата. Напрежението между „Дондуков” 1 и „Дондуков” 2 остава, въпреки медийните подхвърляния, че Борисов и Първанов са стоплили отношенията и премиерът вече се съобразява с президента.

Само преди дни Борисов развенча тези слухове, като потвърди, че няма никакви намерения да сменя военния министър Аню Ангелов заради несъгласието му да назначава на важни военни постове протежета на Първанов. Лидерът на ГЕРБ даже подчерта, че Ангелов бил сред най-добрите в кабинета.

Сложни продължават да бъдат отношенията и между кмета на Пловдив Славчо Атанасов и управляващата партия. Не е тайна, че за да се опълчи на Борисов, кметът Атанасов заигра с Георги Първанов, който пък приемайки го на официален разговор в президентството, легитимира новата партия на Атанасов – ВМРО-НИЕ, която се отцепи от войводите на Красимир Каракачаново.

Градоначалникът под тепетата е заподозрян и в друг капан към управляващите гербери. Коктейлът за юбилея не случайно е избран в ресторант на пловдивският олигарх и виден социалист Георги Гергов. От няколко месеца правителството на Борисов го подгони да си плати дивидента на държавата от печалбите на панаира и даже настоява за разваляне на приватизационната сделка.

Вчера пък общинските съветници на ГЕРБ в Пловдив поискаха целият борд на "Пълдин туринвест" - публично-частна фирма между общината и Георги Гергов, която държи над 50% в панаира, да даде отчет за 4 годишната си дейност. Герберите вече събират подписи за извънредно заседание на местния парламент в Пловдив на 9 септември и така реално притискат социалиста Гергов за дългове. За сметка на отбора на Бойко Борисов в "Санкт Петербург" уютно ще се чувстват президентът Първанов, който е близък приятел на собственика, както и кметът Славчо Атанасов, който е зависим от Гергов в скандалната масонска ложа „Слънце Ориент“.

Така прегрупирани на „свои” и „чужди”, държавниците ни ще посрещната 125-годишнина от обединението на двете разкъсани родини, но няма да изпълнят завета на строителите на нова България - „Съединението прави силата”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5732 |02.09.2010 Пазят в тайна кой ще е шеф на новата агенция по храните . 14| 5761 |02.09.2010 Доган ще доказва пред ВАС консултански умения . 17| 17697 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7667 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads