Реклама / Ads
6| 5043 |05.01.2011 НОВИНИ

Липса на кандидати спря конкурс в МО

.
Аню Ангелов
Военният министър Аню Ангелов спря конкурса за избор на фирма, която да утилизира излишни боеприпаси. Това стана, след като само една фирма се оказало, че отговаря на зададените условия и дефакто трябва да се състезава сама със себе си, информират от Министерството на отбраната.
 

Предстои да бъде обявена нова процедура, но все още не е ясно кога ще стане това.

Още миналата година министърът заяви, че се съмнява в конкурса и може да упражни правото си по Закона за обществените поръчки, който му позволява да го анулира при положение, че има класирана само една фирма, съобщава mediapool.

Според комисията по конкурса обаче другите фирми не са били допуснати, тъй като не са предоставили всички необходими документи.

Утилизацията е в ресора на зам.-министър Валентин Радев, който бе председател на "Сдружение на специалистите по боеприпаси в България". След като зае поста в министерството, Радев се отказа от председателското място, но остана член на браншовата организация.

От МО обявиха миналата година, че са осигурени общо около 1.3 млн. лева за утилизация.

Категорично отказват обаче да посочат коя е единствената класирана фирма в този конкурс. Според ведомството няма такава практика, от там обаче не уточняват дали и как нормативно е регламентирана липсата на подобна практика.

Проблемът с натрупаните огромни количества ненужни боеприпаси стана особено актуален, след като взривове в поделението край Челопечене разтресоха цяла София преди няколко години. Тогава правителството се принуди спешно да отпусне 30 млн. лева за утилизация на излишните боеприпаси. В хода на процедурата по избор на изпълнителите кандидатстващите чужди компании отпаднаха, тъй като предложиха утилизацията да се извършва на работни площадки извън територията на страната. Тогавашното ръководство на МО прие, че това противоречи на нормативни актове, според които боеприпаси, собственост на Българската армия, не могат да бъдат изнасяни зад граница.

Така в крайна сметка в началото на 2009 година военното министерство по времето на Николай Цонев обяви,че "Терем", "Дунарит” АД, консорциумът "Берета Трейдинг” ООД и "Векс” ООД ще утилизират 14 945 тона боеприпаси и ще вземат за това общо 28 млн. лева. "Терем" обаче и досега не се е справил с поръчката. Военният министър Аню Ангелов съобщи, че холдингът неправомерно е сключил договор с подизпълнители.

В новия конкурс, който сега е спрян, имаха възможност да участват и чужди фирми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4932 |28.12.2010 Четирима кандидати се борят за шеф на СГС . 0| 4884 |06.12.2010 Липса на пари отлага лечението на деца в чужбина . 6| 4984 |13.09.2010 ДСБ: Липсата на реформи е комунизъм . 33| 6048 |14.08.2010 Цветанов: Липса на съдебна воля възпрепятства разследването срещу "Килърите"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads