Реклама / Ads
6| 5147 |24.10.2011 НОВИНИ

Липса на секционни комисии може да препъне балотажа

.
Първите проверки са показали 100% сгрешени протоколи. Впоследствие грешките са били отстранени и протоколите са били потвърдени. Това обясни секретарят на ОИК-София Диана Тонева, цитирана от БГНЕС.
 

 

Грешките в протоколите са били основната причина за забавянето, но не би могло да повлияе на изборните резултати, категорични са от ОИК. От комисията уверяват, че са провели необходимата организация, за да бъде решен проблемът.

 

Десетина души са отговаряли за броенето, а петима за приемането на печатите, така на практика ОИК е работила с половин състав. Това е предизвикало напрежение. По думите на Тонева в момента хората са спокойни.

 

"Всичко беше твърде сложно организирано. Тази излишна бумащина, която се създаде, това влачене на чували, бе абсолютно излишно. Повечето от членовете на СИК казаха, че се чувстват унизени от ситуацията, в която бяха поставени", съобщи Тонева.

 

Служителите са получили храна едва късно през нощта, когато в зала Универсиада е дошъл областният управител Данаил Кирилов. Осигурена е лекарска помощ. Още 500 протокола предстои да бъдат обработени.

 

Според Диана Тонева най-страшното е, че за балотажа може да няма секционни комисии.

 

Рано сутринта пред Общинската избирателна комисия, помещаваща се в столичната зала "Универсиада" цареше пълен хаос. Изнервени и измръзнали членове на Секционни комисии още не бяха предали своите протоколи, часове след като изборният ден отдавна е приключил, съобщи БГНЕС.

 

По думите на очевидци още късно снощи масово представители на Секционните комисии са си тръгвали с протоколи и с бюлетините, без да са отчели резултатите.

 

Поради създадения хаос, движението около зала "Универсиада" временно бе отцепено. Около нея имаше и много полиция, паркирани са десетки маршрутки, софийски таксита и автобуси.

 

Пред зала "Универсиада" продължава да има опашка от чакащи. Хората са тук от късно вечерта. Казаха, че техни колеги са спали върху чувалите, за да си чакат реда, а в самата зала е било кошмарно. Всичко се е случвало много бавно и хората са били много изнервени.

 

Хората, които излизат от зала "Универсиада" разказваха, че тя все още е почти пълна.

 

Васил Величков, който пък е от секцията в село Локорско, район Нови Искър, разказа, че организацията е пълен аут. Според него, тя се дължи на първо място от това, че е трябвало да се носят чувалите с бюлетините, вместо те да бъдат оставени в районите. Той разказа още, че масово хора са си тръгвали, защото не са им издържали нервите. Имало е оставени колички с чували и те били без надзор. От МВР не са позволявали да се излиза с документи, но той обясни, че и униформените не знаят за кой чувал кой отговаря от многото хора в залата.

 

Създалият се хаос беше коментиран и от председателя на ЦИК Ралица Негенцова. Тя заяви, че "Изборният кодекс предвижда процедура, която да бъде по предаването на изборните книжа и документи. Тази процедура трябва да бъде съблюдавана. Членовете на секционните избирателни комисии имат своите отговорности и те трябва да предадат тези протоколи". Това коментира създалия се хаос през Универсиада председателят на ЦИК Ралица Негенцова.

 

Междувременноо лидерът на РЗС Яне Янев и група членове на неговата партия влязоха в зала "Универсиада", където се помещава ОИК с искане да влязат в помещенията, където се преглеждат изборните книжа.

 

Янев съобщи, че вътре са били допуснати двама народни представители от ГЕРБ – Станислав Стоянов Иванов и Иван Йорданов Божилов. Лидерът на РЗС поиска среща с председателя на ОИК, но такава му бе отказана.

 

Янев не беше допуснат до вътрешните помещения на ОИК. От неговия екип вече алармираха наблюдатели на изборите, които трябва да дойдат в ОИК.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5959 |29.09.2011 Шофьори “пазят” колите по липса на талони за паркиране . 10| 11480 |23.01.2011 Убийството в Кърджали – заради липса на внимание . 9| 5486 |12.01.2011 Липсата на ВИП затворници ни спира за Шенген . 6| 5063 |05.01.2011 Липса на кандидати спря конкурс в МО

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads