Реклама / Ads
14| 3287 |26.02.2021 НОВИНИ

Липсата на ваксини нямало да охлади ентусиазма от ваксинирането, смята доц. Кунчев

.
Източник: БГНЕС
Няма да има охлаждане на ентусиазма предвид принудителното спиране на де факто масовата ваксинация срещу COVID-19 заради липса на ваксини. Аз съм убеден, че ентусиазмът от ваксинирането няма да се охлади. Колкото по-рано се ваксинират хората, толкова по-добре. Само така можем да постигнем колективен имунитет.
 

Тази ваксинация ще продължи да бъде безплатна и доброволна. Като общество ще се отървем от вируса като му отнемем терена. Това става всеки ден с ваксинирането и преболедуването, заяви държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

 

Вторите дози ваксина срещу коронавирус са гарантирани. Пазят се ваксини специално за изборната администрация. Това увери той пред БНТ.

 

Кунчев изключи възможността да се стигне дотам да има само една доза, защото излизат проучвания за различни ваксини, че и с една доза има защита. Засега само все още неодобрената в ЕС ваксина на „Янсен” се поставя с 1 доза. Навсякъде има дефицит на ваксини, допълни Кунчев:

 

„Една фирма като подписва нещо трябва да знае какво може да изпълни и какво не. Аз съм убеден, че ще се преодолее този стрес. В България нещата вървят добре. Постигнахме около 20 000 ваксинирани“.

 

Според него, при 1-2 милиона преболедували и ваксинирани никога повече няма да има състояние на локдаун.

 

„И да не въведе България ваксинационен паспорт, в туризма ще го сторят нашите съседи – Хърватия, Гърция“. Така Кунчев коментира горещата тема, която доминира и снощния Европейски съвет. Според него, ако няма общоевроепейско решение, ще се стигне до двустранни споразумения за ваксинационни паспорти.

 

„Ако ЕК не беше дала над 2 млрд. евро, нямаше въобще да може да има толкова бърза разработка на ваксини – затова сега производителите трябва да се отплатят на обществото. Сигурно имат проблеми, но като подписват договори и поемат ангажименти, трябва да ги изпълняват“, коментира Кунчев ситуацията с производството и ваксините срещу коронавирус.

 

След 3 март електронната система за заявка за ваксинация ще може да заработи, казват от Информационно обслужване. Но според Кунчев тя не давала особено предимство, след като сте се записали при личния лекар. Не стана ясно защо е такова мнението му, след като с електронни системи за ваксинация се действа в цяла Европа – така, че да няма струпване на хора и бюрокрация за поставящите ваксини, която да им пречи на работата.

 

По мнението на Кунчев, нямало нищо плашещо да работят заведенията, ако се спазват мерките. Той смята, че британският вариант на коронавируса е виновен за увеличението на случаите в цяла Европа, включително и България.

 

Няма други вируси и грипове в момента, защото COVID е успял да завоюва терена, отбеляза държавният здравен инспектор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 3631 |26.02.2021 Лекар сравни опашките за ваксините с тези за бананите по времето на соца . 12| 3337 |26.02.2021 Фон дер Лайен уверена: Възрастните в ЕС ще са ваксинирани до края на лятото . 10| 4427 |25.02.2021 Д-р Куцаров: Реденето на опашки за ваксини не е план . 14| 7319 |25.02.2021 Д-р Антония Първанова: Пълен хаос - у нас никой не е ваксиниран като хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads