Реклама / Ads
2| 6106 |27.10.2017 НОВИНИ

Люба Кулезич за аферата „АЕЦ Белене“ като виц за Щирлиц

.
Работата с този все още непубликуван доклад за АЕЦ „Белене“се закучи, като в съветски виц за Щирлиц. Явно, че и по тази тема не можем да отлепим от съветските смешки, колкото и да се европейчим, заяви в коментара си Люба Кулезич по телевизия BIT.
 

„Щирлиц вървеше през центъра на Берлин. Сред минувачите имаше агенти на „Гестапо“. Усети острите им студени погледи. Те го подозираха! Досещаха се, че е разузнавач… Може би високото му руско чело го издаваше. Или интелигентните и строги сини очи. Или волевата брадичка. Или… парашутът, който се влачеше зад него..“

Този тайнствен енергиен доклад на БАН за евентуалния рестарт на мегакорупционния според Борисов 1 проект АЕЦ „Белене“ е също като този издайнически парашут. Уж беше мегакорупционен, а отново се обсъжда. Уж не е публикуван, а го цитират уважавани медии.


Анонимни източници им нашепвали, че становището на академиците „Белене“ да се извади от фризера било положително, както настоявал в телефонни контакти с тях и премиерът Борисов Трети.

 

Нищо чудно, след като за доклада са платени 2 млн. лв. на БАН от Българския енергиен холдинг. Доста соленичка цена. Явно си е струвала според управляващите. Считаният за погребан проект възкръсна поне на думи и се върна в дневния ред на медиите.

 

Тук беше онзи ден и нароченият за уволнение пиар на етнографския институт към БАН Петър Кърджилов. Той изрече на глас все по-упорития слух, че Бойко бил лично обещал на Путин, че Белене ще го бъде този път. За капак и шефовете на „Росатом” пак обещаха заем от милиарди за размразяването.

 

Експертът Васко Начев пък каза на свой ред в предаването, че приказките за рестарт на Белене са с цел да се прокара партина за нова „корупционна възглавница“ на стойност не по-малка от поредните 2-3 милиарда за наша сметка.

 

Новината от днес е, че колегите от „Капитал“ са видели вече нередактиран вариант от призрачния доклад, който щял да излезе другата седмица. На пръв поглед изтеклата информация звучи като блага вест за измъчените ни от корупционен ужас уши.

В доклада пишело, че проектът Белене е финансово нежизнеспособен. До този извод стигнали експертите след като проиграли цели 90 комбинации за финансирането му.

Тъкмо да кажем „браво“ и да нахокаме поне пиара Кърджилов, че незаслужено топи академиците за тайни свалки с премиера заради хатъра на Путин, стана ясно, че атомната секира е все пак е вдигната над главите ни на данъкоплатци. Само че по йезуитски начин.

 

Призрачният АЕЦ можел да се стане финансов труп само, ако е частен. Това се подразбира между редовете в статията на „Капитал“. Защото на нито един частен инвеститор нямало да му излезе сметката с възвръщаемостта.

 

Но ако държавата се заемела с него, при това с обещания заем от руснаците, /по примера на унгарския проект за АЕЦ „Пакс“2/ тогава приходите нямало да са тъй важни. Енергийните доставки от обаче щели да са сигурни, работни места щяло да има, бизнесът в региона щял да живне.

 

Все аргументи, които отново ни връщат към парашута, който се влачел зад гърба на Щирлиц, пък той си мислел, че за секретната му шпионска мисия никой не се сеща. Време е и ние да се сетим, че паролата „Белене” значи само едно: ще ни дерат!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9273 |26.10.2017 Люба Кулезич за учените глави от БАН, кодовете за времето, корупцията и пъзльовците . 3| 4992 |19.10.2017 Люба Кулезич за проявите на хиперактивна политическа налудничавост . 7| 8566 |13.10.2017 Люба Кулезич: Държавата се превърна в частна пеевска собственост . 0| 5126 |04.10.2017 Кулезич за следователя Бойко Атанасов и поредния натиск срещу него

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads