Реклама / Ads
6| 5668 |13.11.2017 НОВИНИ

Люба Кулезич: Борисов прихвана болестта - да плаши със съд неопитомени медии

.
Здравейте! Не само, че е 13-ти, ами е и понеделник. Съвпадат два сериозни повода „Честно казано” да продължи да се излъчва по Би Ай Ти макар и под зоркия, смръщен поглед на пиарите на г-н премиера Борисов и на управляващата партия ГЕРБ.
 

Аз съм Люба Кулезич. „Не хапи този, когото не можеш да изядеш. @Би Ай Ти!”. Ето такова предупреждение ли, заплаха ли, публикувал във фейсбук Никола Николов, пи арът на ГЕРБ. Посланието е за назидание на Би Ай Ти и на репортера Стоян Тричков. Колегата в събота изненада премиера Борисов с въпрос, щом толкова се нерви на Корнелия Нинова, че неин депутат нарече българите „дебили”, дали си спомня, когато говореше за „лошия матр`ял”. Никола стана важен човек. Той нарежда кой от депутатите начело с Цветан Цветанов в кое предаване да се яви и в кое да не припарва по никой начин. Превърна се в регулировчик на официалната пропаганда по медиите. От него зависи с какви послания ще бъде облъчвана аудиторията, до колко комфортно ще се чувстват управляващите в едно или друго предаване. Ако прецени, че все още има водещ, който да си точи зъбките за неудобни въпроси, край с вдигането на телефона, край с идеята подобно журналистическо безобразие да се случи. С други думи Никола е фактор! Суров и строг е като пропускателен режим на летище, застрашено от атентат на терористи.

 

Само като си спомня кой го заведе за ръчичка в ГЕРБ преди осем години, в коя телевизия се пробваше да бъде репортер, колко възпитан и мил с колегите беше при първия мандат на Бойко Борисов, на когото още му пукаше от мнението на медиите за разлика от днес, когато на тях масово им пука да не го разгневят, сетете се сами защо… Метаморфозата на някога скромния пи ар покрай властта днес е тест за опитни психолози. Но размаханият пръст към Би Ай Ти би поставил в шах дори изпитани професионалисти в човекознанието. Той се бил изказал не като пи ар, а в лично качество. Това е оправданието му. Още по-странна е тогава заплашителната му поза.

 

В лично качество на един бивш журналист едва ли би му хрумнало да се държи като джандар, който кипва при най-елементарната проява на репортерски характер. Първото предположение е, че е заимствал поведението от своите шефове. Те вече трудно крият раздразнението си от нелицеприятни въпроси. Стоян си го отнесе от министър-председателя по всички показатели.

 

Г-н Борисов заплаши публично, че ще го осъди, което вече става прецедент сред големите началници. Премиерът никога не бил казвал „лош мат`рял”. Сякаш че, като наречеш „мат`рял” част от сънародниците си, има нужда от епитети, за да се разбере, че това не е никакъв комплимент. Но не! Г-н Борисов прихвана от най-актуалната болест на управниците ни: да заплашва със съд представител на все още неопитомена медия. Че и да я наругае, че изпълнявала поръчки. Добре, че колегата Тричков не се разтрепера боязливо и отвърна хладнокръвно на нелепото обвинение. Докато в същото това време зрителите имаха шанса да гледат на живо как другата важна пиарка Севдалина се разтапя от благоговейна нежност в подножието на своя разядосан шеф. Сравнението за жалост изобщо не беше в нейна полза. Защото и тя набързо забрави, че е била част от журналистическата гилдия преди да вдъхне от райския газ на властта.

 

По повод на този издайнически скандал, напълно споделям идеята на колегата Анна Заркова: да бъде върнат в НК оня Член 108, който туряше на мястото им враговете на тоталитарната власт. Ето го вкратце: Член 108 от Раздел Противодържавна агитация и пропаганда: (1) Който с цел да отслаби властта или да й създаде затруднения,

разпространява клеветнически твърдения или литература с такова съдържание, се наказва с 3 до 5 години лишаване от свобода. По тоя член на живковия Наказателен кодекс са осъждани доста хора – за критични реплики срещу режима и големците му, за вицове, забранени книги и политики. Един копипейс му трябва само! А не да плаща премиерът ни на адвокати! Излагаме се и пред Юнкер така!” Така Ани Заркова горчиво иронизира поредния опит да бъде запушена устата на журналист. Но скоро и за ирония ще ни наказват. Ето темите и гостите днес.

 

Автор: Люба Кулезич

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 7981 |12.11.2017 Борисов: В парламента има хора, замесени в наркотрафик и купуване на гласове . 1| 5420 |11.11.2017 Вуйчото на убития Георги в Борисовата градина: Йоан Матев е психопат . 4| 10219 |10.11.2017 М. Андреев пред Фрог: Борисов води фейкполитика, размахва пръст на тези, които го пришиват към Пеевски . 1| 4484 |10.11.2017 Борисов назначи трима зам.-министри

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads