Реклама / Ads
5| 9262 |26.10.2017 НОВИНИ

Люба Кулезич за учените глави от БАН, кодовете за времето, корупцията и пъзльовците

.
Люба Кулезич
Здравейте! Това е „Честно казано“ в четвъртък по Би Ай Ти. Аз съм Люба Кулезич. Снощи погледах „Шоуто на Слави“. Беше посветено на бедственото наводнение в Бургаско. Както е известно вече – този път загинаха трима души.
 

Но броят на жертвите можел да нарасне. Чух областния управител Вълчо Чолаков. Май мернах и снимката на кмета Димитър Николов. Явно го включиха по телефона. Това, което успях да разбера от дървените шефски гласове е, че дъждовете се оказали по-интензивни, отколкото се очаквало. Язовирите обаче не били препълнени застрашително. И т.н. Все пак не ми го побира умът, че спящи хора са били пометени в съня си от нахлулите води. Как е възможно никой да не е бил предупреден, че се задава бедствие?! Виждам опасно равнодушие в извода, че предупреждението било за жълт код, пък той се оказал на практика червен. За верността на кодовете отговаря доколкото знам Националният институт по метеорология и хидрология към БАН. Защо са сбъркали прогнозата учените глави от академичния оазис на републиката? Не чух такива въпроси към тях от никого.

 

Вместо това се занимавахме с напъна да бъде уволнен пиарът на Етнографския институт към БАН, защото премиерът Борисов се бил ядосал на негово критично изявление към управниците, които забравиха да споменат, че признаването на българското малцинство в Албания не е тяхна заслуга само, а е резултат от много години работа на д-р Веселка Тончева.

 

Да де, ама БАН гледа да е добре с властта, която държи кранчето за парите и затова телефонната любов с високите етажи на Министерския съвет процъфтява и на енергийни теми, както се говори. Метеорологическите трагедии са оставени на населението на оня принцип от съветско време, че давещите трябва да се оправят сами. Точно по силата на тази неувяхваща идиотщина една жена от от с. Черни Връх звъняла 8 пъти на 112 между 03:00 и 04:00 в нощта на наводнението, за да спаси съседката си. Никой не дошъл, ни кмет на село, ни Гражданска защита, нито МВР. Съседката, трудно подвижна, била завлечена от водата. До сега никой не ни е информирал, че е открита.

 

Днес обаче ни беше сервиран върхът на сладоледа. Макар в случая думата сладолед да е страшно неподходяща. Прочетох пост първо на Георги Кадиев, а после на мейла на редакцията пристигна писмо от един бургаски инженер. Информацията може да накара и пацифистите да поискат да си купят пушки. На 8 април 2015, т.е. преди две години община Бургас стартирала проект „Интегрирано управление на риска от наводнения в община Бургас”. Завършила го на 8 януари 2017. Чуйте сега колко е бюджетът: един милион и деветдесет и седем хиляди лева.

 

Цел: създаване на ефективен механизъм за управление риска от наводнения. Отчетени резултати:Разработена информационна система за управление на водите, доставено специализирано оборудване за непрекъснато измерване нивото на водата на реки, осъществяването на 24 часово видеонаблюдение на водните басейни; създаване на прогнозни модели за наводнения, изготвен план за действие при наводнения, проведени обучения за предприемане на адекватни действия в случай на наводнения.Нищо от горната система не сработва. Нула.

 

Хората загиват, оставени без помощ. От общината днес се оправдали, че системата анализирала ВЕЧЕ случили се събития. Корупцията наистина убива, както е написал и Кадиев в поста си. Само че знаете ли кого убива? Наведените, смазаните, предварително обезкостените от покорство, боязън и робски рефлекси. Корупцията убива пъзльовците, несретниците, лаладжиите. Корупцията убива обезправените. И знаете ли защо? Защото те са съгласни. С мълчанието си показват, че са съгласни. Затова кодовете тук не предупреждават за нищо. Те са формални толкова, колкото е формално и общественото мнение, както и гражданското общество.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4980 |19.10.2017 Люба Кулезич за проявите на хиперактивна политическа налудничавост . 7| 8543 |13.10.2017 Люба Кулезич: Държавата се превърна в частна пеевска собственост . 0| 5102 |04.10.2017 Кулезич за следователя Бойко Атанасов и поредния натиск срещу него . 2| 6732 |29.09.2017 Люба Кулезич: Делян Добрев ни върна в родовообщинния строй

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads