Реклама / Ads
0| 4425 |20.07.2015 НОВИНИ

Любимец 15 - борец за бг-храните и бг-производителите

.
Момчил Неков - любимец 15
Евродепутатът от БСП Момчил Неков, известен още като Любимец 15, заяви по bTV, че е подел кампания, с която иска да включи възможно най-много български храни в списъка на защитените с патент продукти в ЕС чрез географските означения. По този начин уникалните за страната ни производства ще бъдат с гарантирано наименование и гаранция за произход.
 
Според него това ще е в голяма полза за родните производители, особено малките и средните. Неков даде пример с това, че у нас само 2 продукта са защитени с този географски принцип, а гърците са регистрирали саламуреното сирене като тяхно, което изключва възможността страната ни да се рекламира с него.

Според Любимец 15 България може да регистрира зеленото сирене от Черни вит или Поморийската сол, точно както са регистрирани сиренето горгонзола в Италия и Пиранската сол от Словения.

Географската защита ще служи като гарант за качество както в Европа, така и в страни, с които съюзът има двустранни отношения - като Индия например. Така производителите ни могат да стигнат до световните пазари.

Евродепутатът се обяви против Споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТТИП) със САЩ поради няколко причини. Една от тях е, че българските производители ще се окажат в позиция на двойна конкуренция - европейска и американска, където производителите имат по-ниски цени на горивата, по-ниски такси и други облаги, които позволяват по-евтина продукция, която ще подбие родната. Освен това българските средни и дребни производители няма да могат да се възползват от отварянето на пазара към САЩ, защото те нямат капацитета да го направят, тъй като се интересуват да произвеждат стоки за страната и евентуално за износ към съседни страни, но не и масово в САЩ и ЕС.

Друг момент е липсата на пропорциалност - не може американските граждани да нямат визи за България, но българите да имат за САЩ. Освен това Неков се обяви твърдо против ГМО храните и навлизането им в Европа.

Неков заяви, че БСПче най-демократичната в цялата страна и никой не го е принуждавал да се откаже от поста си в европарламента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7908 |15.05.2015 Окончателно: Вальо Бореца ще лежи 17 години в затвора . 6| 4209 |25.10.2014 Любимец 15: БСП трябва да остане опозиция . 11| 6362 |10.09.2014 Димитър Кочков пред Фрог: Емил Костадинов ще е Любимец 22 . 6| 5356 |02.06.2014 Борец от националния отбор помете полицай, карал без книжка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads