Реклама / Ads
13| 8333 |07.08.2015 НОВИНИ

Любимец на прокуратурата измъква милиони от КТБ, синдиците си траят

.
Бисер Лазов
Синзиците в КТЛ си затварят очите за арогантно увеличаване масата на несъстоятелността на банката. Преди тях подобно съмнително поведение са демонстрирали и назначеите от БНБ квестори. Няма обяснение и за мълчанието на прокуратурата, въпреки апелите на премира Борисов да се следи строго всеки опит за измама и ощетяване на държавата и вложителите.
 


Прелюбопитни в това отношение са схемите, по които защитеният свидетел Бисер Лазов и свързани с него трети лица стават основни кредитори на ОБЕДИНЕНИ СВОБОДНИ МЕДИИ АД (издател на вестник „Преса”),  ГМ ПРЕС АД (издател на „Стандарт”)  и ПРО НЮЗ БЪЛГАРИЯ АД (издател на „24 часа” и „Труд”).  Общият дълг на издателите е около 40 000 000 лева.  Още по непонятно е пълното бездействие на квесторите и синдиците по отношение на увеличаване на масата на несъстоятелността на КТБ,  чиято  заслуга имат  фирмите, свързани с изброените медии.


Фирмите кредитори:

Кредитор на ГМ ПРЕС АД (в. „Стандарт”) e Булит 2007 ЕООД за сумата от около 14 000 000 лв. без дължимите лихви.

Кредитор на ОБЕДИНЕНИ СВОБОДНИ МЕДИИ АД (в.”Преса”) е БГ Корпорейшън ЕООД за сумата от около 3 000 000 лв. без дължимите лихви.

Кредитор на  ПРО НЮЗ БЪЛГАРИЯ АД (в. „24 часа” и в. „Труд”) е Сайга консулт ЕООД.

 

Самите кредитори на издателите са кредитополучатели на КТБ. Нито квесторите, нито синдиците предприеха каквито и да било действия, макар и вменени им от закона, за да опазят активите на кредитираните от КТБ дружества. Защото актив на едно дружество е не само сграда или съоръжения, а и вземанията му от контрагенти или кредитирани от него други дружества.

 

Смайващ е синхронът между бездействията на квесторите, назначени от БНБ, а впоследствие и на синдиците и действията на любимеца на Прокуратурата Бисер Лазов. Вместо активите да бъдат запорирани и върнати в масата на несъстоятелността квесторите и синдиците допуснаха безпрепятствено да сменят собственика си.

 

Какво се случва през последната една година:

 

·        Трите кредитирани издателски фирми не плащат своите задължения, вследствие на което през лятото на 2014 г., видно от Търговския регистър, техните първоначални кредитори /Булит 2007 ЕООД, Сайга консулт ЕООД и БГ Корпорейшън ЕООД/ своевременно подават молби за обявяването им в несъстоятелност.

·        Издателите продължават да не изпълняват задълженията си по договорите за заем с Булит 2007 ЕООД, Сайга консулт ЕООД и БГ Корпорейшън ЕООД, в резултат на което самите им кредитори се превръщат в неизрядни длъжници на КТБ.

·        През цялото време квесторите, на които е вменено по закон да оздравяват банката само повтарят, че КТБ е кредитирала „кухи” дружества, а не предприемат адекватни действия, които им позволяват клаузите в договорите за кредит - не налагат запор върху тези активи (вземанията от издателите), не предотвратяват разпореждането с тях. Така неопазвайки активите самите квестори превръщат дружествата отпуснали заемите на издателите в „кухи”.

·        Явно притеснени, че може все пак някой да им потърси отговорност за бездействието, няколко дни преди да бъдат сменени от синдиците, подават молби за обявяване в несъстоятелност на Сайга консулт ЕООД и БГ Корпорейшън ЕООД.  Както се вижда от резултата - твърде късно.

 

Какъв е резултатът:

 

·        Бисер Лазов безконтролно чрез финансови схеми (прости, но ефикасни) става кредитор на трите издателски фирми, едната от които преустанови издаването на в-к Преса. За съдбата на останалите издания, само можем да гадаем.

·        Новите кредитори също са неизрядни длъжници на КТБ АД, но това никого не тревожи дори след спирането на в-к "Преса":

Консулт АВ ЕООД е новия кредитор на ГМ ПРЕС АД (“Стандарт”)

Интегрирани пътни системи АД е новия кредитор на ОБЕДИНЕНИ СВОБОДНИ МЕДИИ АД (в.”Преса”)

ТЦ-ИМЕ АД е новият кредитор на ПРО НЮЗ БЪЛГАРИЯ АД (в. „24 часа” и в. „Труд”)

 

Най-шокиращото в случая е, че новите кредитори - фирми на защитения свидетел Бисер Лазов, също са абсолютно необезпокоявани от квесторите на банката. С изключение на ТЦ-ИМЕ АД, за което има молба за несъстоятелност от 26.03.2015 г., към останалите две дружества, които също са под контрола на Бисер Лазов и дължат пари на КТБ АД, няма никакви действия до момента, както от квесторите, така и от синдиците на банката.

 

Какво се очаква:


·        Бисер Лазов и компания по всяко вероятност бързичко ще препродадат придобитите вземания на други трети лица, които нямат задължения към КТБ АД, въпреки че както синдици, така и квестори преди тях, не ги притесняват абсолютно с нищо до момента.

·        С 40 млн. лева ще се увеличи размерът на „тихомълком и под масата” разпродадените активи на кредитополучатели на банката за последната една година, който към момента е около 1 млрд. лева.

·        Ще продължи разграбването на нови активи, с което ще се намалява масата на несъстоятелността. Да припомним, че новия кредитор на ОБЕДИНЕНИ СВОБОДНИ МЕДИИ АД /издател на в-к Преса/, а именно Интегрирани пътни системи АД още през месец октомври 2014 г. разпродаде свободно свои атрактивни недвижими имоти в различни селища от страната, но явно квестори и синдици нямат достъп по публичния имотен регистър.

 

Смешно и абсурдно на този фон звучат медиите на Пеевското семейство, които се разпищяха вкупом на 6 август за раграбване на активи. Става въпрос за продажбата на 29 камиона "Скания", един влекач и две водоноски от същата марка. Те били продадени преди седмица на занижени цени. Камионите са на "Агрокомплект" ЕАД, които поискали от  "Партнер лизинг" предоговаряне на условията по лизинга. "Партнер лизинг" обаче са прехвърлили "всички свои вземания и права по договора им с "Агрокомплект" ЕАД на "Хидропарк 2011" ЕООД . Много хубаво, че изданията на Пеевски рабтят в синхрон, но не е лошо да съолщават и за милионите от активи, които техният и на прокуратурата любимец Бисер Лазов разпродава по доста криминален начин.

Пишем асмо каквото ни заповяда Пеевски и нищо извън това. Който си поволи някаква волност - бият му шута. Това сподели служител на "Телеграф", пожелал анонимност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4438 |07.08.2015 Прокуратурата: Няма политика в делото срещу Кирчо Киров . 5| 5311 |06.08.2015 Спецпрокуратурата обвини петима от ДАИ-Стара Загора . 4| 11514 |30.07.2015 Любимецът на прокуратурата Б. Лазов фалира "Преса" по заповед на Кой . 0| 4884 |28.07.2015 Прокуратурата внесе коригирания обвинителен акт срещу Бисеров

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads