Реклама / Ads
4| 4238 |30.09.2019 НОВИНИ

Любомир Авджийски: Европейската прокуратура може да бъде смокиново листо върху недостатъците на българската

.
Любомир Авджийски
Европейската прокуратура може да бъде едно смокиново листо върху недостатъците на българската прокуратура. Работата ще бъде извършвана от българската прокуратура, а резултатите ще бъдат за сметка на Кьовеши.
 

Това заяви пред БНР Любомир Авджийски – изпълнителен директор на Центъра за мониторинг на правосъдието.     

 

“Специализираният съд и прокуратура бяха създадени като извънреден съд на властта. Причината – много по-лесно може да се влияе на 20 съдии и прокурори, отколкото на 60-70 в СГС и стотици в страната“, каза още той.

 

 „Сега без мотиви с едно изречение от страна на ГЕРБ и прокуратурата престъпленията с евросредства, дори когато не са извършени от политици, кметове, магистрати и т.н., също ще се гледат в Специализираната прокуратура“, добави Авджийски. По думите му има разминавания в очакванията и това, което реално може да се случи в европейската прокуратура. В България ще имаме същите органи по разследване, подчерта той.

 

„В България разследванията дори по тези престъпления, които са от правомощията на европейската прокуратура, ще бъдат извършвани от български прокурори – двамата делегирани прокурори, които ще са в България и които ще бъдат част и от европейската прокуратура, и от българската. Това е един от големите абсурди и минуси, защото те ще бъдат сериозно раздвоени и ще има известна форма на шизофрения“, заяви още Авджийски.

 

Той коментира и изборът на Лаура Кьовеши за европейски главен прокурор.

 „Умерената победа, която се получи с избора на Кьовеши, е изцяло заслуга на ЕП. Тя е въпреки усилията на Съвета на ЕС, който е органът на правителствата, да възпрепятстват този избор. Това показва, че от ЕП има смисъл. Централизираните европейски институции могат да „показват зъби“ на националните органи, когато това се налага. От това победиха народите на ЕС. … Наглостта на източноевропейските правителства в пълна сила я видяхме. Корумпираните политици имат един основен приоритет – да експлоатират закона или да изнасилват закона и тези на ЕС така, че да могат да прикриват собствените си действия и да няма никакъв реален контрол върху тях“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4069 |28.09.2019 Последно сбогом с поета Любомир Левчев . 3| 4665 |26.09.2019 Атанас Славов: Европейската прокуратура няма да замести липсващата реформа в българската . 1| 4218 |25.09.2019 Европейската комисия за рисковете от споразумението за свободна търговия ЕС-Меркосур . 0| 4211 |25.09.2019 Отиде си поетът Любомир Левчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads