Реклама / Ads
14| 6520 |12.07.2011 НОВИНИ

Любомир Христов ще е подгласник на Меглена Кунева

.
Меглена Кунева
Любомир Христов е кандидатът за вицепрезидент на Меглена Кунева. Икономистът и бивш член на Управителния съвет на БНБ Кунева представи официално в деня на 20-годишнината от приемането на българската Конституция.
 

Самата  тя е сред хората, предизвикали 5 пъти поправки в основния закон и смята, че тази Конституция трасира пътя ни към ЕС и НАТО. Кунева изтъкна, че в нея е регламентирана фигурата на вицепрезидента, която е много необходима.

„Вицепрезидентът не е декорация. Той трябва да има голяма тежест и своя визия", коментира тя и припомни конституционните му правомощия, сред които са даване на убежище, въпроси, свързани с даване и отнемане на българско гражданство, освобождаване и назначаване на държавни служители.

Любомир Христов е икономист, а икономиката фокусира всички нерешените въпроси на България, изтъкна Кунева и посочи спада на чуждите инвестиции, степента на необразованост, проблемите в здравеопазването.

Тя изтъкна още, че Христов е граждански активен и че е убедена, че ще бъде силен фактор в диалога с гражданските организации. Той е експерт със значими постижения в областта на финансите и макроикономиката, което по думите й, ще е много добра основа за работата с общините и привличането на повече инвестиции.

Освен това Христов притежава опит в международни институции и ще допринесе за българската икономическа дипломация. Той е експерт в областта на правата на потребителите.

„Той предвиди много кризи. За съжаление се сбъднаха. Предложил е много работещи решения. За съжаление не бяха следвани", подчерта кандидат-президентът Кунева.

Приех поканата като ангажимент и задължение да греба, така че лодката „България" да поеме правилния курс, заяви на свой ред Любомир Христов и подчерта, че днес България е загубила посоката, а хората - вяра.

Той каза още, че не е сигурен, че утре, ако го спре полицай на пътя, това ще е заради направено нарушение или за да го агитират за избори, тъй като негов началник е министърът на вътрешните работи (Цв. Цветанов е шеф на предизборния щаб на ГЕРБ, б.ред.), чиято заплата плащаме ние данъкоплатците.

Кандидатът за вицепрезидент на Меглена Кунева изтъкна още, че миналата години правителството си е позволило арогантно да потъпче Конституцията с национализацията на пенсионните фондове.

Ние се гордеем с класацията на най-ниските данъци в ЕС, но сегашното управление наложи непосилен данък. Днес се оказва, че за да произвеждаш бира е добре да имаш телефонния номер на премиера, а за да спечелиш държавна поръчка е хубаво да те консултира депутат от мнозинството - вървят по 120 хиляди лева парчето, допълни още той при което бе прекъснат от бурни аплодисменти.

Според него управляващите се оказаха неспособни да водят ефективна борба с организираната престъпност и България днес е загубила не само посока, тя е загубила компаса.

Виждам в Меглена Кунева човек, който държи този компас към нашите демократични принципи, към свободата на обществото, когато властта ще служи на хората, а не обратното, коментира Христов.

В момента Любомир Христов е съосновател на Института на дипломираните финансови консултанти. Бил е съветник на изпълнителния директор на Световната банка, представляващ България, изпълнителен директор на Централния депозитар.

През 2008 г. Любомир Христов влиза и в състава на новосъздадената Експертна група по финансово образование към Европейската комисия. Преди една година министър-председателят Бойко Борисов го посочи като един от тримата си икономически съветници заедно с вицепрезидента на Световната банка Кристалина Георгиева и професора от ИНСЕАД Илиян Михов.

В края на пресконференцията Христов коментира въпроса дали е бил съветник на Бойко Борисов: Не съм съветвал г-н Борисов. Не съм виждал очите на този човек след изборите 2009 година. Какво е говорил и защо може да отговори само той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 86| 6898 |31.05.2011 Р. Христов: Подкрепяме ГЕРБ за фискалния борд . 29| 5241 |28.05.2011 Р. Христов: Различията вдясно са личностни . 21| 5809 |24.05.2011 Р. Христов: Президентът се държа като държавен глава на Русия . 20| 5302 |22.05.2011 Р. Христов: Имам кураж да се боря с Б. Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads