Реклама / Ads
5| 5457 |16.04.2020 НОВИНИ

Д-р Любомир Канов: Щетите от епидемията ще са най-сериозни за психичното здраве

.
Д-р Любомир Канов Източник: БГНЕС
В САЩ приблизително за 2019 са умрели от грип 35,000 души и са се самоубили около 50,000. Най-много хора се самоубиват в огромният рядко населен щат Монтана, а най-малко в щата Ню Йорк. Броят на онези, които са загинали от свръхдоза наркотици, които са по-скоро нещастни случаи, а не умишлено самоубийство и са предимно млади хора, е чудовищен, например в щата Ню Хампшир, където е три пъти повече от средното за страната, който общо е някъде около 45,000 души на година.
 

От ковид 19 досега са загинали приблизително 27,000 души в цялата страна, като диспропорцията за Ню Йорк Сити е огромна. Броят на хората със значително придружаващо увредено физическо здраве не е съвсем ясен, но приносът за леталността на вируса от диабет, наднормено тегло, хипертония, сърдечни болести, имуносупресия, рак, хронични белодробни болести, както и възрастта на заразените е огромен.






Не е възможно да се изчисли от сега с колко ще се увеличи броят на самоубийствата, леталните свръхдози от наркотици, случаите на домашни насилия и убийства от безизходица, отчаяние и финасов крах след като премине карантината, но е напълно възможно увеличението да надхвърли чистата смъртност дължаща се на самата епидемия. Тази смъртност ще се дължи на рязко влошаване на психичното здраве на нацията, причинено от мерките за ограничаване на разпространението на вируса и последващото внезапно спиране и разрушаване на икономиката, както и на поминъка и житейската сигурност на десетки милиони семейства. Загиналите по психически причини ще са предимно млади и физически здрави хора с потенциално много години живот пред себе си.

 

Ужасът от тези смърти в сравнение с драматичните и едновременни умирания на интубирани пациенти в болници, където умират заразени също и голям брой лекари, неспособни да лекуват белодробни усложнения от невиждан досега вид, които дори не са пневмонии, е разбираем. Той е мултиплициран многократно през медиите и интернет и въздействието му върху колективното съзнание е такъв, че политиците не могат да останат безучастни и те трябва “да действуват”.

 

Самоубийствата, свръхдозите, битовите убийства и другите смърти, включително онези от обикновен грип или причинени от изместването на фокуса от всекидневните необходими грижи за другите болни, се случват тихо и извън вниманието на камерите и на гръмките заглавия във вестниците.






Ефектът от липсата на свеж въздух, на слънце и масовото обездвижване никой не го измерва, а това има силно влияние върху психичното здраве, както и пагубното влияние на социалната изолация. Реалните щети на тази епидемия, освен колосалните икономически последствия за които даже няма смисъл да се споменава, (Кристалина Георгиева ще ги сметне на 8 трилиона долара, но сигурно ще са много повече разсрочени във времето), са изчислени едностранчиво и неточно. Тези щети всъщност са най-сериозни в областта на психичното здраве на народите. И в това няма дори да се включат нововъзникналите тревожни, панически и депресивни заболявания, обхващащи многомилионни групи хора, които ще се нуждаят от лечение отсега-нататък в бъдеще.

 

За България няма как се да каже нещо ясно, защото статистиките за реалната ситуация в страната, дори за имунологичния статус на населението в момента липсват, а онова което тепърва има да става, особено в определени общности, трудно ще подлежи на описание. Утешителното е, че българите като цяло, силно стреснати от вируса и затворени в домовете си, внезапно са спрели да умират в обичайните си проценти, намалили са ги и са се заинатили срещу корона вируса. Което не е за очудване, като се вземе предвид националния характер и това, че там където другите народи кимат с глава утвърдително, българите казват “тц” и правят обратното.






Умирай трудно! - както се препоръчва във филмите, изглежда е възприето буквално от нашия народ.

 

Затова ние, въпреки всичко, да си пожелаем Светли Великденски Празници! А ако можем, нека да не се страхуваме. Вирусът е обстоятелство, а не съдба.

 

Facebook, психиатърът д-р Любомир Канов




В САЩ приблизително за 2019 са умрели от грип 35,000 души и са се самоубили около 50,000. Най-много хора се самоубиват в...

Posted by Lubo Kanov on Thursday, April 16, 2020
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 11648 |12.04.2020 Самуил Петканов: Никой от киселите чичковци не окуражи спазващите мерките . 11| 5642 |11.04.2020 Д-р Любомир Киров: Мерките имат ефект, но психиката ни може да пострада . 25| 7222 |31.03.2020 д-р Любомир Киров: Носенето на маска на открити пространства е безсмислено . 8| 6276 |31.03.2020 Финансистът Любомир Дацов: Актуализацията на бюджета е прибързана

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads