Реклама / Ads
2| 5012 |16.11.2008 НОВИНИ

Люшна ни за "Добро утро"; ще има и още

.
Не било изключено през следващата седмица да има вторични трусове.Сеизмолозите очакват те да са от степен под 4 по скалата на Рихтер, някои нямало и да се усетят.
 

 

Второ земетресение от 3,5 степен по скалата на Рихтер разклати София точно в 7.05 часа тази сутрин. Засега няма данни за пострадали и материални щети. Епицентърът на земетресението е на 5 километра от София. След трусовете снощи и тази сутрин няма прекъсвания по електропреносната мрежа, както и изменения върху системата от язовири, каскади и вододопреносните съоръжения в града. Нормално функционира и столичното метро.

В Столична община има постъпили два сигнала за пукнатини по сгради, в резултат на което са уведомени кметовете на двата района.

Кметът на София Бойко Борисов призова гражданите да запазят спокойствие. Не е изключено през следващата седмица да има вторични трусове. Според сеизмолозите това било нормално, като трусовете ще са от степен под 4 по скалата на Рихтер. Възможно е те да не бъдат усетени от голяма част от гражданите, но ще бъдат регистрирани в института към БАН.

Трусът от тази сутрин в София е четвъртият от поредицата вторични трусове след снощното земетресение. Останалите три са били със значително по-слаб магнитуд от днешния и затова малцина са ги доловили. 

При земетресение, въпреки ужаса, който изпитва човек, е необходимо да се запази хладнокръвие:

- Не бива да има паникьосване и бягане напосоки;

- Не бива да се напуска сградата, освен ако може да се излезе на открито максимум до 10 секунди;

- За нищо на света не бива да се бяга по стълбите или с асансьор: падат първи;

- Заема се най-безопасното място в помещението: под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло;

- Когато земетресението спре, напуснете по най-бързия начин сградата, но преди това задължително се изключват тока, газта и водата. 

- На улицата се стои далеч от сгради и далекопроводи;

- Ако шофирате, спрете на открито, безопасно място и изчакайте;

- В градския транспорт се чака края на труса вътре в превозното средство;

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 10500 |15.11.2008 Объркан епицентър: София или село до яз. Студена . 16| 4748 |15.11.2008 Ропот на младите в софийската БСП . 0| 4637 |15.11.2008 НАП предвижда 100 хил. лв. за застраховка на автомобилите си . 3| 4511 |15.11.2008 България получава мощи на Климент

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads