Реклама / Ads
9| 7596 |25.05.2020 НОВИНИ

Лов в Русия и връзки с ФИФА докараха импийчмънт на швейцарския главен прокурор

.
Михаел Лаубер
В Швейцария борбата с корупцията не е само на книга. Под ударите на закона и гражданското общество попадна самият главен прокурор Михаел Лаубер. Вече е факт: срещу него започна процедура по инпийчмънт, а след това и съдебен процес. В Парламентарната комисия по въпросите на съдебната система 13 членове гласували „за“ импийчмънт и само 4 са били против.
 

Като четиримата не отричат импийчмънта, а предлагат да се изчака заключението на предварителното съдебно производство.

 

Аргументите са формулирани кратко и ясно. Лаубер е възпрепятствал разследването за пране на пари от висши руски политици и магистрати в швейцарски банки, извършвано по делото за убийството на адвоката Магнитски. Другото обвинение срещу Лаубер е, че е допуснал делото за корупция срещу висши футболни шефове от ФИФА да премине давностния срок и по този начин те да се измъкнат от правосъдието.

 

Сигналите за корупционните действия на Михаел Лаубер са разгледани и потвърдени от Службата по надзор на Главната прокуратура. След което оттам са поискали със скандала да се заеме парламента, който се задейства без никакво забавяне.

 

Припомняме че преди седмица Фрог нюз публикува разследване на руското издание „Новая газета“, което разкри умопомрачителните отношения между висши прокурори на Швейцария с техни колеги в Русия по времето на генералния прокурор Юрий Чайка. Същият, който в София бе посрещан преди две години като генерал-губернатор от колегата си Сотир Цацаров и висши управници. Тогава бе сключен и договор български обвинители да се обучават в академията на руската прокуратура в борба срещу корупцията… Чайка се прочу и с едно свое изказване: В разследването трябва много да се внимава, за да не попаднем на свои.


.
Юрий Чайка

 

Отговарящият за връзките с Русия в Главната прокуратура на Швейцария Винченц Шнел вече бе осъден за нерегламентираните си контакти в Русия, за богатите купони и лов на глигани и мечки на Камчатка, където се е пътувало с частни самолети и вертолети на олигарси.

 

Обществеността в Швейцария оказва истински натиск върху институциите да си свършат работата и корумпираните магистрати да си получат заслуженото. Вече имаше протести против корупцията в прокуратурата и нечистите отношения с техни колеги в Москва, както и за прикриването на футболни босове от ФИФА. Особено гневни са хората за това, че главният прокурор се е срещал с шефа на футболната централа Джани Инфантино неформално. Завеждащият икономическите престъпления в Главната прокуратура Оливие Торман също отива на съд заради извънслужебни срещи с шефове на ФИФА. Срещу него вече е имало разследване, но то е било задържано от Лаубер. След импийчмънта на подсъдимата скамейка ще се окаже обаче и самият Лаубер и ще отговаря и за тези свои действия, освен за „руската връзка“ също и за „приказен свят“, както наричат в Швейцария отношенията му с Инфантино.

 

А сега се запитайте: Възможно ли е у нас главният прокурор и хора от личното му обкръжение да споделят съдбата на швейцарските си колеги?

 

А/ Не, защото не са корумпирани.

Б/ Не, защото са отказвали на Чайка каквито и да било услуги.

В/ Не, защото са недосегаеми.

Г/ Ще обвинят задаващите въпроса.

 

Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 5446 |24.05.2020 Посланикът на Русия поздрави българите по случай 24 май /видео/ . 0| 4331 |23.05.2020 Над 9000 новозаразени с COVID-19 в Русия за денонощие . 0| 4402 |20.05.2020 Русия отчита за първи път намаляване на активните случаи на COVID-19 . 0| 5642 |13.05.2020 Русия спира да използва респираторите, предизвикали пожара в Санкт Петербург

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads